Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nove poplave u BiH: U Cazinu poplavljeni deseci objekata, otežan saobraćaj

Preuzmite sliku

Vodene bujice uzrokovane obilnim kišnim padavinama pričinile su materijalnu štetu na području općine Cazin, u sjeverozapadom dijelu Bosne i Hercegovine, gdje je poplavljeno više desetina stambenih i poslovnih objekata, javlja Anadolu Agency (AA).

Intenzitet padavina je prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite Unsko-sanskog kantona, u protekla 24 sata pojačan, a na području općine Cazin poplavljeno je više desetina stambenih i poslovnih objekata.

U cazinskim naseljima Mutnik, Slatina, Kapići, Tržačka Raštela i Ćoralići mjestimične poplave nanijele su štetu poljoprivrednim usjevima, dok su u naselju Žunići prijavljena klizišta. U noći sa četvrtka na petak došlo je do potpune obustave saobraćaja na lokalnim putevima u mjestima Kapići i Mutnik, gdje je izlijevanjem rijeke Mutnice iz korita poplavljen most.

Šef službe za civilnu zaštitu općine Cazin Said Mujić istakao je kako je stanje u toj općini tokom prethodne noći bilo teško ali da je prestankom padavina situacija na terenu jutros nešto bolja.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz do prekida u odvijanju saobraćaja došlo je i na putu od cazinskog naselja Ljubijankići u pravcu Bužima.

 • cazin-poplave
 • – “Svaki oblak ulijeva strah” –

  Rasim Harbaš je već drugi put u sedam dana bio primoran napustiti svoju kuću u cazinskom naselju Mutnik.

  Kako je rekao novinaru AA, svaka nova kiša ga doslovno istjera iz kuće, odakle je i danas iznosio nešto stvari kako bi privremeno preselio u bratovu kuću kojoj zasad poplave ne prijete.

  “Svake nove poplave me istjeraju iz kuće. Svaki oblak ulijeva strah. Tako je već godinama. U sedam dana dva puta sam privremeno selio kod brata ali ni tu ne mogu ostati zauvijek. Više puta sam tražio pomoć, rješenje”, kazao je 45-godišnji Harbaš.

  On je dodao da je dijelu naselja u kojem živi u posljednja dva dana moguće pristupiti jedino sa većim poljoprivrednim i građevinskim mašinama, dok je saobraćanje putničkih automobila otežano ili nemoguće.

  Poplave koje su u maju pogodile BiH prouzrokovale su štetu od oko četiri milijarde konvertibilnih maraka. (Anadolija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: