Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novčane i zatvorske kazne: Vlast u RS-u želi društvene mreže proglasiti javnim mjestom i tako uvesti cenzuru interneta (VIDEO)

Preuzmite sliku

U Republici Srpskoj javnost je uzburkao Prijedlog izmjena Zakona o javnom redu i miru koji je u skupštinsku proceduru uputila entitetska Vlada.

Novim Zakonom o javnom redu i miru, definicija javnog mjesta proširuje se na internet, odnosno društvene mreže. U skladu s tim, predviđene su novčane pa čak i zatvorske kazne za svakog ko narušava javni red i mir svađom.

Iz Udruženja Bh.novinari upozoravaju kako zakon ostavlja mnogo prostora za cenzurisanje interneta, a stručnjaci upozoravaju kako se cijela priča jednačko tiče i građana u Federaciji BiH.

Za mnoge je sporna definicija pojma “javno mjesto”, koja je u izmjenama proširena i na društvene mreže, kao što su, Facebook i Twitter.

Onima koji se na njima “ogriješe” o zakon, predloženim zakonom prijete kazne do 1.700 maraka, pa čak i zatvorska.

Korisnici društvenih mreža kažu kako je na djelu pokušaj ograničavanja slobode govora.

U entitetskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je i predlagač zakona, navode da je putem društvenih mreža moguće naruštiti javni red podstrekavanjem fizičkog napada ili prijetnjama.

Opozicija od Vlade traži povlačenje zakona. Isto traže i u Udruženju Bh novinari, a sinoć se oglasio i OEBS. Upozorili su da bi Prijedlog zakona mogao da bude iskorišten za ograničavanje slobode izražavanja na društvenim medijima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje