Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novalić se pridružio “Maršu mira”: Obaveza mi je kao čovjeku proći barem dijelom rute

Preuzmite sliku

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević pridružili su se u petak rano ujutru učesnicima “Marša mira” na početku treće, ujedno i posljednje, dionice u Mravinjcima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ruta je dugačka oko 25 kilometara. Na ovoj ruti učesnici prolaze i Kamenica brdo gdje je 1995. godine u zasjedi ubijeno više od hiljadu civila, a isto toliko ih je tad bilo i zarobljeno.

“Obaveza mi je kao čovjeku proći bar dijelom rute Marša mira. Ovo je minimum doprinosa koji možemo dati za sjećanje na sve one koji su jula 1995. prošli ovim putem iz Srebrenice, ali i sve one koji su u Srebrenici ili na ovom putu ubijeni“, kazao je Novalić u Mravinjcima.

Ovogodišnji “Marš mira”, 16. po redu, organizovan je u specifičnim uslovima zbog pandemije koronavirusa. Upravo iz mjera predostrožnosti, organizovane su grupe u kojima je manje od 50 učesnika.

“Marš mira”, ukupne dužine gotovo 100 kilometara, predvode preživjeli Srebreničani koji su isti taj put, samo u obrnutom smjeru, prošli 1995. godine bježeći od sigurne smrti. Preživjelim Srebreničanima iz godine u godinu na Maršu mira pridružuju se brojni građani BiH, ali i iz mnogih drugih zemalja svijeta.

Dolazak učesnika “Marša mira” u Memorijalni centar Potočari očekuje se danas u kasnim poslijepodnevnim satima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,