Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Novalić sa direktoricom Svjetske banke za zapadni Balkan o podršci reformskim projektima

Preuzmite sliku

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa regionalnom direktoricom Svjetske banke za zapadni Balkan Xiaoqing Yu, koja boravi u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i šef ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Christopher Sheldon, razgovarano je o provođenju reformskih projekata koje Svjetska banka podržava u Federaciji BiH.

Premijer Novalić je zahvalio na uspješnoj saradnji i podsjetio na značajne započete reforme u Federaciji BiH. Među njima je i finansijska konsolidacija i restrukturiranje javnih zdravstvenih ustanova, za koje je Vlada FBiH izdvojila 150 miliona KM iz Budžeta FBiH u protekle dvije godine.

-Stoga nam je Projekt podrške Svjetske banke zdravstvenom sektoru od 60 miliona dolara za Federaciju BiH od velike važnosti. Vlada nastavlja raditi na unapređenju zdravstvenog sistema i osiguranju boljih uslova za građane – rekao je Novalić.

Odbor Svjetske banke proteklih je dana našoj zemlji odobrio Programski zajam za razvojnu politiku zdravstvenog sektora, a koji će biti usmjeren na unapređenje finansijske održivosti sistema zdravstvene zaštite i poboljšanje kvaliteta usluga građanima.

Tokom razgovora o ulozi ove finansijske institucije u daljem razvoju Federacije BiH, direktorica Yu je izrazila zadovoljstvo što je Svjetska banka pružila podršku strateškim reformama u FBiH. Također, najavila je nastavak podrške projektima koji su od ključne važnosti za ekonomski razvoj.

-Želim se zahvaliti vama i Vladi Federacije BiH na bliskoj saradnji i za stvari koje smo uspjeli uraditi u proteklom periodu – kazala je direktorica Yu.

Na sastanku su razmijenjene informacije o aktuelnim projektima koje Federacija BiH planira realizovati uz podršku Svjetske banke, a među kojima su projekti iz oblasti poljoprivrede, vodosnabdijevanja, energetske tranzicije i zapošljavanja.

Inače, portfolio aktivnih projekata Svjetske banke u BiH čini 12 projekata ukupne vrijednosti oko 720 miliona dolara, a uključuje oblast zdravstva, modernizaciju puteva, zapošljavanje i socijalnu zaštitu, energetsku efikasnost, te infrastrukturu i okoliš, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje