Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novalić održao sastanak s kantonalnim premijerima, usaglašeni stavovi

Preuzmite sliku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača održali su danas online sastanak s kantonalnim premijerima, kako bi, u skladu sa dogovorom s jučerašnjeg sastanka, harmonizirali dalje zajedničko djelovanje, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Premijeri su, iznoseći najnovije podatke o broju oboljelih, ukazali da se radi o povećanom broju pacijenata kojima je neophoda hospitalizacija, dok broj zaraženih u većini kantona još nije dostigao broj zaraženih koji je u Federaciji bio najveći u vrijeme drugog vala pandemije, krajem novembra prošle godine.

Usljed povećanja broja oboljelih u svim kantonima su pooštrene mjere u skladu s preporukama kriznih štabova, ali situacija nije ista u svim kantonima, navedeno je iz Vlade FBiH.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg je predložio da se na nivou Federacije usklade mjere u ograničenju kretanja roba i ljudi, odnosno da se pokuša uskladiti rad ugostiteljskih objekata zbog „prelijevanja ljudi iz kantona u kanton“ što doprinosi povećanju širenja zaraze korona virusom, a ostale mjere da donose kantoni u dogovoru s kriznim štabovima, a što su podržali i ostali učesnici sastanka.

Zbog velikog pritiska na bolnice, pogotovo u Bosansko-podrinjskom kantonu, Srednjobosanskom i Sarajevskom kantonu, ukazano je na potrebe stručnog kadra, određenih lijekova i medicinske opreme, ali i na eventualne probleme s dovoljnim količinama kisika.

Na sastanku je razgovarano o „lockdownu“, pooštravanju mjera, ali i provođenju izrečenih mjera. Većina premijera se složila da bi potpuno zatvaranje dovelo do nesagledivih ekonomskih posljedica i otpuštanja radnika. Pomenuto je i da je Federacija već jednom imala potpuni „lockdown“, ali da se to različito poštovalo u kantonima zbog čega su se svi složili da je neophodno obezbjediti provođenje postojećih mjera.

Na kraju sastanka premijer Novalić je, sublimirajući prijedloge i preporuke, usaglasio s kantonalnim premijerima da je prioritetno da se pomogne zdravstvenim ustanovama, te usvoje zajedničke mjere o ograničenom kretanju roba i ljudi. O ovome, kao i ostalim konkretnim prijedlozima kantona, preporuke će već sutra ujutro pripremiti premijer Novalić zajedno s dopremijerima, Milićević i Drljačom, te u dogovoru s Kriznim štabom uputiti ih na usvajanje Vladi Federacije.

Sastanci premijera i dopremijera Federacije BiH, kako je danas dogovoreno, održavat će se svakog ponedjeljka s kantonalnim premijerima, kako bi se odluke donosile sinhronizirano i kako bi jedni drugima pomagali, a sve s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom korona virusa, saopšteno je iz Federalne vlade. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,