Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novalić: Nismo odustali od izgradnje ceste Sarajevo – Bihać preko Bosanskog Petrovca

Preuzmite sliku

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predvođena Fadilom Novalićem razgovarala je danas s načelnikom Bosanskog Petrovca Mahmutom Jukićem o brojnim temama i projektima od značaja za tu općinu Unsko-sanskog kantona.

Kako je kazao federalni premijer Bosanski Petrovac je općina u kojoj živi 6.000 stanovnika, ali koja svojim primjerom pokazuje da je suživot moguć te je u interesu Vlade FBiH da podupire takve sredine infrastrukturom i drugim projektima koji su im od značaja.

“Vlada je u izdašnom iznosu podržavala ovu općinu i tako ćemo i nastaviti. Ponovili smo da nismo odustali od izgradnje dionice Sarajevo – Bihać preko Bosanskog Petrovca“,  kazao je Novalić.

Na sastanku je, dodaje, razgovarano i o snabdijevanju električnom energijom te o privredi na ovom području, ali i o razvoju turizma budući da je u pitanju najsunčaniji grad u Bosni i Hercegovini.

“Novim zakonom, koji će se naći u parlamentarnoj proceduri, omogućena je upotreba obnovljivih izvora energije što je velika šansa za Bosanski Petrovac”, ističe Novalić.

Načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Jukić kazao je da je prošle godine Vlada FBiH osigurala više od 1,6 miliona KM za ovu općinu kroz kapitalne grantove i tekuće transfere izražavajući nadu da će Vlada FBiH pomoći i nove projekte koje u općini planiraju realizirati, a koji su u vrijednosti 1,2 miliona KM.

Vlada FBiH osigurala je 2018. godine 40.000 KM za priključak poslovne zone “Gorinčani” na kanalizacionu mrežu, dok je 2020. godine izdvojeno 211.000 KM i to 125.000 KM za pomoć općinskom budžetu i 86.000 KM za rekonstrukciju i uređenje ulica u gradskom naselju.

Također, 2021. godine osigurano je 245.000 KM i to 125.000 KM za pomoć općinskom budžetu i 120.000 KM za rekonstrukciju i izgradnju kanalizacijske mreže u Bosanskom Petrovcu, dok je ove godine izdvojeno oko 230.000 KM i 125.000 KM za pomoć općinskom budžetu, te oko 105.000 KM za konkretne projekta koji se tek trebaju dodijeliti.

Nakon sastanka delegacija Vlade Federacije BiH položila je cvijeće na Trgu šehida, a potom i obišla privredni kompleksa ASIKS kao primjer uspješne privatizacije. U 2000. godini otvorena je pilana s dugom historijom u industriji sječe drveta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,