Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novalić: Naredna godina treba donijeti povećanja budžeta na svim niovima

Preuzmite sliku

Federalni premijer Fadil Novalić u intervjuu za Klix.ba izrazio je uvjerenje da će u narednoj godini doći do određenih pomaka u politici na području Federacije BiH.

– Za Federaciju će ključan ispit biti budžet. Dakle, mi po zakonu, ako ne donesemo budžet na vrijeme, onda moramo ići prvo u tromjesečno privremeno finansiranje, a ako i nakon tri mjeseca budžet ne bude usvojen, onda će stati sve isplate, osim otplate dugova. Ne vjerujem da u Federaciji ima stranaka koje su spremne da preuzmu na sebe odgovornost za ovakvu destablizaciju i da uskrate novac penzionerima, borcima, poljoprivrednicima – naglasio je Novalić.

Uz rast BDP-a na nivou 3,1 posto smatra da bi naredna godina trebala donijeti povećanja budžeta na svim nivoima.

– To znači više projekata, više manevarskog prostora kad je riječ o rasterećivanju privrede i, u končanici, veće plate i bolji standart života građana – ističe Novalić.

Dodaje da će sljedeće godine početi i najavljivana cestogradnja i to zahvaljujući sredstvima koja su ove godine prikupljena od akciza, klirinškog duga i akumulirane dobiti javnih preduzeća.

Također, kaže da su završene sve neophodne procedure za nastavak gradnje na Koridoru 5C, raspisani su tenderi u vrijednosti od skoro milijardu KM, te ostvareni preduvjeti za izgradnju brzih cesta.

– Dakle, 2019. godine ubrat ćemo rezultate našeg rada tokom čitavog ovog mandata – poručio je Novalić u intervjuu za Klix.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,