Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novalić: Najviše nas brinu građani koji su izgubili posao a njih je više od 13.000

Preuzmite sliku

Ovih dana u javnosti je aktuelna priča o blokiranim računima pojedinim rudnicima u BiH, kao i protest uposlenika.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić tokom gostovanja u Hayatovoj emisiji „Dobar dan BiH“ pojasnio je određene stvari kada je ova tema u pitanju.

Govorio je o problemima rudnika, i najavljenoj deblokadi. Kako je kazao, započeto je restruktuiranje rudnika, što znači promjenu oblika upravljanja. Do sada su upravljale lokalne sredine preko svojih nadzornih odbora i direktora. Sada direktori odgovaraju elektroprivredi direktno. S druge strane neke radnje koje su do sada rudnici radili prelaze na elektroprivredu. To je prvi korak veće kontrole nad rudnicima.

“Počeli smo definitivno restruktururati rudnike. U tom smislu nije nam potrebna blokada, iako je ona sasvim zakonita. Ova deblokada koju smo dogovorili je ustvari samo djelimična deblokada samo kada je u pitanju plata sa obavezama. To je jedini dio koji se deblokira.”

Ovom prilikom prokomentirao je i protest privrednika u Jablanici koji se desio, naglasio je da su ih institut koji je radio i JP “Ceste FBiH” uvjerili da neće biti zastoja dužeg od 15 minuta.

“Druga strana je da su Ceste dovele stručnjake koji su kazali da je to krajnje riskantno za Crnaju u sadašnjem obliku i da svakoga trenutka može odletjeti u nered i da je riskantnije ne sanirati nego sanirati. Tunel je četiri puta kraći nego Vranduk. Tamo je bilo 18.000 dnevno prometa a ovdje je 6.000. Svi parametri su manje napeti. Međutim, postoji otežavajuća okolnost. Na Vranduku smo imali dvije zaobilaznice, a ovdje nema alternative. Ni sa jedne strane nije moguća. Da gradimo novu cestu, nije moguće. To zahtjeva desetine i stotine miliona maraka. Ako vidimo da to nije onako kako je predstavljeno vladi obustaviti radove. Sve je ovo dio projekta modernizacije magistralnih cesta u FBiH koji je težak 340 miliona maraka.”

Dotakao se i pitanja budžeta i problema uzrokovanih pandemijom

“Prihvatamo činjenice da je zdravstvo iscrpljeno i da mi iako nemamo veliku nadležnost trebamo poduprijeti, ali ne samo kliničke centre nego sve zdravstvene ustanove koje su nosile terete pandemije.”

Ističe da je broj izgubljenih radnih mjesta uzrokovanih pandemijom tačno 13.548.

“Naša politika je da sredstva usmjerimo samo na održanje parametara. Jedna je uposlenost. Najviše nas brinu građani koji su izgubili posao i želimo ih vratiti.
Vlada FBiH je krajem prošle godine uplatila preostali novac za vakcine protiv koronavirusa putem COVAX-a. Kako ističe, Postoji pritisak na Vladu FBiH da se to radi što prije i da se radi preko države. Postoji pritisak i na kantone.”

“Mi smo izdvojili novac za 800.000 doza. To je za 20 posto stanovništva jer imamo vakcinaciju i revakcinaciju. U ovom budžetu smo također ostavili 12 miliona za vakcine što je dovoljno za 40 posto stanovništva. Ispitivanja su pokazala da je oko 40 do 45 posto stanovništva već došlo u dodir sa virusom i ima imunitet. Dvije ankete su urađene. Prva je pokazala da bi se 28 posto stanovništva vakcinisalo, a druga 36 posto. Kada uzmete taj podatak da je 40-tak posto ljudi steklo imunitet, imamo iz prošle godine rezervisano za 40 posto, to praktično dođe imunizacija” – navodi Novalić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje