Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novalić na Facebook live-u sa građanima: Pustio sam da me ismijavaju, ali kada su me nazvali lopovom odlučio sam da progovorim

Preuzmite sliku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić odgovarao je uživo na svom Facebook profilu na pitanja građana.

Kazao je kako se na ovaj korak odlučio kako bi poboljšao komunikaciju sa građanima i omogućio im da postave pitanja o stvarima koje ih zanimaju.

– Nažalost, moju tišinu su mnogi iskoristili kako bi mi na leđa natovarili razne afere, razne diskreditacije mene, mojih kolega i moga rada. Do sad sam šutio ali sam odlučio da me druženjima upoznate onakvog kakav stvarno jesam. Ja sam dijete iz radničke porodice i čovjek iz naroda. I samo radim svoj posao. Možda baš takav tih bio sam laka meta i drugi su veoma lahko okačili neka tuđa zlodjela na moja leđa. I do sada sam šutio. Svjedoci ste da su me ismijavali u vezi stavljanja maske, ustvari moj invaliditet, vidite i sami da iz rata nemam dva prsta, a prve maske imali su nekakve štipaljke koje tada a ni sada nisam uspio staviti. Srećom promijenili su sistem.

– Šutio sam na to jer mislim da nije bilo važno, ali u momentu kada su od mene pokušali da naprave lopova onda sam podvukao crtu i rekao da je dosta – kazao je Novalić.

Kazao je da se nada da će povjerenje građana u njega rasti, te da će dva puta mjesečno ubuduće odgovarati na pitanje građana.

Na pitanje kako misli zaustaviti odlazak radno sposobnog stanovništva iz BiH, Novalić je kazao da je to najteže pitanje danas u društvu. Istakao je da je to društveno pitanje za koje je potreban konsenzus i da to ne može uraditi sam. Istakao je da je najvažnije stanovništvu osigurati posao.

Kazao je da Vlada potiče i kupovinu stanova za mlade, te da je više od hiljadu mladih putem tog programa kupilo stanove.

Također je naveo i da Vlada ima namjeru ne samo kroz ministarstva već i kroz programe, da jedno od 4 najznačajnija pitanja bude pitanje mladih.

– To je uvršteno u strategiju i to je trajna tema pri radu svake Vlade – naveo je Novalić.

– Ne možemo trenutno govoriti o minimalnoj plaći u iznosu od 1.000 maraka, ali da radimo sve vezano za minimalnu plaću, to je tačno. Svi socijalni partneri se moraju složiti, uslov za povećanje minimalne plaće je Zakon o doprinosima i dohotku koji je, ja vjerujem, već početkom oktobra na Domu naroda. Nakon usvajanja tog zakona ništa nas ne sprečava da definiramo novu visinu minimalne plaće, ovog momenta realno i poslodavci se sa tim slažu, može biti i oko 700 maraka – kazao je Novalić koji je istakao da od početka mandata rade na poboljšavanju uvjeta.

Istakao da je trenutno 526.000 uposlenih i da imaju 23.000 minimalnih plaća.

– Ekonomskim mjerama smo smanjili broj minimalnih plaća za 88.000 hiljada – naveo je Novalić.

Upitan o iznosu dječijeg doplatka, te da li će prestati vršenje diskriminacije nad djecom s obzirom da cijena varira od kantona do kantona.

Također je upitan i za poskupljenje ulja. Kazao je da je tačno da je došllo do poskupljenja ulja, i to zbog poskupljenja uljarica.

– Ja sam jedan od onih koji su najviše puta rekli da nikada više nećemo ponoviti lockdown. U prvom smo izgubili 26.000 radnih mjesta, 16 posto indirektnih poreza…. Veoma brzo smo shvatili da uvođenje lockdowna nikada više neće biti rješenje s nivoa Federacije BiH- kazao je Novalić.

Na pitanja o problemima s gradnjom tunela Hranjen, kazao je da je “bespotrebno dignuta prašina”.

– Bit će nastavljena gradnja, ne samo tunela, već će biti izgrađena i cesta ka Goraždu – rekao je Novalić.

I Krajišnici su ga pitali za povezivanje s ostatkom države.

Rekao da Vlada ima sveobuhvatan pristup. Naveo je Talgo voz koji je “prestao raditi zbog izbjeglica”, da je nedavno izdvojeno 25 miliona KM za aerodrom Bihać. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje