Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novalić: Imenovan novi Krizni štab, prethodni sastav nije odgovorio na zadatke

Preuzmite sliku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić potvrdio je danas u Sarajevu da je Vlada imenovala novi Krizni štab Federalne civilne uprave, jer je bila nezadovoljna radom prethodnog sastava, javlja Anadolu Agency (AA).

‘Federalna vlada imenovala je novi krizni štab Federalne civilne uprave nezadovoljna radom prethodnog sastava koji je bio glomazan i brojao 21 osobu i nije odgovorio na postavljene zadatke, posebno kada je u pitanju nabavka medicinske opreme za Federaciju BiH’, pojasnio je Novalić.

Sada je taj štab, kako je kazao, smanjen na sedam osoba i u njemu su najznačajniji organi koji provode mjere u borbi protiv korona virusa.

‘Očekujemo i tražimo od novog saziva da bude mnogo efikasniji. Federacija intenzivno radi na prikupljanju podataka za potrebe svih opština, kantona. Danas je taj posao završila i kreću masovne nabavke svih medicinskih sredstava, od respiratora, testova, preko medicinske opreme za zdravstveni sektor’, rekao je Novalić.

Prema izmjenama, Federalni štab čine komandant, načelnik i sedam članova. Sjednice Federalnog štaba, na zahtjev načelnika Federalnog štaba, kako je precizirano, obavezno saziva i njima predsjedava komandant Federalnog štaba.

Federalna vlada je, danas donesenim rješenjem, za komandanta Federalnog štaba civilne zaštite postavila zamjenicu premijera FBiH i federalnu ministricu finansija Jelku Milićević, za načelnika direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a za članove Federalnog štaba civilne zaštite direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića, zamjenika direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana, direktora Zavoda za javno zdravstvo Davora Pehara, direktora Federalne direkcije robnih rezervi Tonču Bavrku, sekretara Crvenog križa FBiH Namika Hodžića, te pomoćnike direktora Federalne uprave civilne zaštite Sanitu Alagić i Mustafu Kadribegovića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje