Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novalić: Imamo manjak 12.700 radnih mjesta, ogromne posljedice koronavirusa

Preuzmite sliku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić održao je sastanak sa nekoliko federalnih ministara i premijera kantona.

Na konferenciji za medije Novalić je kazao da smo trenutno u minusu 12.700 radnih mjesta te da će se mjerama pomoći pokušati vratiti ta radna mjesta. Kako je rekao, posljedice koronavirusa su ogromne, ne samo u ekonomskom smislu, već i u drugim oblastima.

Ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da se u 2020. i 2021. susrećemo s padom prihoda te da su problemi i na kantonalnom i na federalnom novou. Pad prihoda u ovoj godini iznosi 15 posto u odnosu na prošlu godinu. Ona je navela da se privatne investicije sporo oporavljaju te da se u ovome momentu moraju pokrenuti javna potrošnja i investicije.

Premijer SBK Tahir Lendo kazao je da je današnji sastanak bio veoma produktivan te da se zajednički radi u dvije oblasti – zdravstvu i ekonomiji.

“Kanton smo sa najizraženijom smrtnošću i to nas brine. Trenutno imamo 680 aktivnih slučajeva, 105 osoba je u bolnici. Najveći problem su kapaciteti intenzivnih odjela i danas smo prema FBiH uputili zahtjeve za pomoć za naše dvije bolnice”, rekao je Lendo, kazavši da bi pet respiratora dobro došlo ovim dvjema bolnicama.

Lendo je istakao da u budžetu SBK nedostaje 32 miliona KM prihoda.

Nevenko Herceg, premijer HNK kazao je da su na današnjem sastanku razmijenjena iskustva te da se vidi kako FBiH može pomoći da se očuvaju radna mjesta, zdravstveni sektor, životi stanovništva, budžet…

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,