Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novalić: Dogovorili smo da porodiljska naknada bude 300 KM, a ne 1.000 KM kao KS

Preuzmite sliku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić odgovarao je večeras na pitanja građana. Kazao je kako “bez posrednika želi saopštiti šta je istina u njihovim potezima i zakonima jer je često pod uplivom raznih interesnih grupa iskrivljena”.

U svom obraćanju govorio je o porodiljskim naknadama za sve kantone, dječijem toplatku, naknadama za invalide, ali i ekonomiji i investicionim projektima.

Za Budžet FBiH je rekao da je kasno usvojen zbog blokade državnog nivoa.

“Budžet FBiH se formira u skladu s prihodima koji su ostvareni prošle i očekivanjima za ovu godinu i potrebama društva. Budžet FBiH je najveći ikada i iznosi 5,5 milijardi KM. Razlog zašto je tako veliki i ima puno razvojnih stavki je prije svega jako dobra prethodna godina u ekonomskom smislu. Ono što sada vidimo je najveći rast BDP-a, preko šest posto. Realno ekonomija FBiH nikada nije ovoliko proizvela roba i usluga, a budžet FBiH, kantona i općina nikada nisu imali ovakve prihode. Kako to da smo imali ovoliki ekonomski rast i izvoz? Odgovor leži u izuzetnoj žilavosti naših privrednih društava i fabrika, na žilavosti naših ljudi i nesebičnoj velikoj pomoći s nivoa FBiH grantovima. Odgovor leži u tome što su nam globalni tokovi išli u korist. Naša privreda dala najveći izvoz koji se dogodio od formiranja FBiH”, rekao je Novalić.

Govoreći o penzijama, kazao je da će nastavljati povećati penzije u skladu s rastom BDP-om, a da minmalna penzija bude veća od minimalne plate.

“Izgradnja tunela Hranjen nikada nije prestala”

Govoreći o tunelu Hranjen, kazao je kako njegova izgradnja nikada nije prestala.

“Ona je naišla na poteškoće koje su zbog sastava tla i vode usporile radove. Novim budžetom predviđeno je 45 miliona KM”, rekao je Novalić.

O problemima radnika Hidrogradnje koji ne mogu riješiti penziono pitanje i uvezivanje staža, kazao je kako je to stvar suda i stečajnog upravitelja.

“Ne mogu da razumijem zbog čega se pet godina ta firma koja dobro radi ne proda i izmire obaveze prema radnicima. Jedino, sa svoje stran, što je zabranjeno, možemo uputiti u ime vas urgenciju sudu da se ubrza postupak”, rekao je Novalić.

Kazao je i to da će biti povećane osnovice za invalide te da će sva povećanja biti definirana zakonskim rješenjima po automatizmu.

“Diskutabilan potez KS da poveća porodiljsku naknadu na 1.000 KM”

Komentirajući porodiljsku naknadu u Kantonu Sarajevu kazavši da je ovo diskutabilan potez.

“Zagreb ga je povukao prije i sve žene su pohrlile da se upišu u Zagreb, i 4 miliona se pretvorilo u 4 milijarde i morali su ga suspendirati. Isto se događa i Kantonu Sarajevo. I sada traže da se prebaci na FBiH. Ali to je nadležnost kantona. Mi smo uputili zakon o ovome u parlamentarnu proceduru i za dječiji doplatak prema kojem će djeca iz svih kantona imati ista primanja”, rekao je Novalić.

Dodao je da će doplatak od 60 KM primati 85.000 djece u FBiH.

U njihovom zakonu je definirana porodiljna naknada od 300 KM.

“U našem zakonu za razliku od sarajevskih 1.000, kod nas je definirano 300 KM. I to su se svih 10 kantona složili kada smo pravili zakon i to je obaveza kantona. Ukoliko budu radili kantoni kao što rade dječiji doplatak neko 17 KM, neko 60 KM, a neko ništa. FBiH će povući i to na federalni nivo. Ali to tek predstoji da se diskutuje u Parlamentu FBiH”, rekao je Novalić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje