Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novac za zapošljavanje u Elektroprivredi

Preuzmite sliku

U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom zapošljavanja u “Elektroprivredi BiH”, svjedokinja Optužbe je govorila o tome kako je njen suprug posredovao, u vezi sa zaposlenjem, između optuženog Ramiza Karavdića i Seada Keserovića.

Svjedokinja Optužbe Nermina Alihodžić je kazala kako je njen tetak, optuženi Ramiz Karavdić, u proljeće prošle godine nazvao njenog supruga i upitao ga ima li koga da zaposli u “Elektroprivredu”.

“Prema onom što mi je Ismet rekao, Ramiz ga je pitao da li poznaje nekog koga bi zaposlili u ‘Elektroprivredu’. Bili smo začuđeni, ali kasnije smo komentarisali kako Sead Keserović ima sina električara. Moj muž Ismet je pričao sa Sejom i on je, kao, pristao da zaposli jednog”, izjavila je Alihodžić, javlja BIRN.

Prema njenim riječima, “bila je priča da je potrebno 16.000 maraka da se zaposli taj neko”. Nakon toga, Sead Keserović je, kako je kazala svjedokinja, učestalo zvao njenog supruga Ismeta.

“Pred kraj juna prošle godine, Ismet i ja smo trebali do grada. Ramiz je rekao Ismetu da pokupi dokumente od Keserovića, što je i uradio”, kazala je svjedokinja.

Sanjin Bandović, advokat optuženog Karavdića, pitao je svjedokinju ima li saznanja o tome šta je Sead Keserović predložio njenom mužu, što je ona negirala. Također je pitao u čijem prisustvu je svjedokinja davala iskaz Tužilaštvu Kantona Sarajevo tokom istrage, na što je Alihodžić rekla da je tu bio prisutan i njen muž.

Karavdić je optužen s Amirom Zukićem, Safetom Bibićem te Nedžadom i Senadom Trakom za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje.

U optužnici je navedeno da su Zukić i Bibić tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama “Elektrodistribucije” pri “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga su, koristeći svoj utjecaj, preko Eseda Džananovića, koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”, stoji u optužnici.

Ista optužnica tereti Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Drugi svjedok Optužbe Jasmin Mujkić kazao je da je zaposlen u “Elektrodistribuciji” u Zavidovićima te da radi s Ismetom Alihodžićem i Seadom Keserovićem.

“Sead mi je pričao kako će zaposliti sina u ‘Elektroprivredi’ za 16.000 maraka. Rekao sam mu da ne dira malog iz Luksemburga i da je to puno para. Rekao mi je da mu je Ismet Alihodžić našao nekog za to. Nakon mjesec mi je rekao da od toga nema ništa”, izjavio je Mujkić.

Na ovom ročištu je rečeno i da je optuženi Fazlagić potpisao sporazum o priznanju krivnje, te da će postupak u odnosu na njega biti razdvojen.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. juni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje