Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novac za nerad: Poslanici u Skupštini TK nisu zasjedali dva mjeseca, ali su uredno primili naknade

Preuzmite sliku

Odgovornost značajnog dijela poslanika prema obavezama koje proističu iz povjerenja koje su im građani dali na izborima u najmanju ruku je nedovoljna, smatraju u Centrima civilnih inicijativa (CCI).

U protekloj godini samo je Skupština Zeničko-dobojskog kantona imala je zasjedanja u svakom mjesecu.

Ostalih devet je imalo pauze od dva do šest mjeseci, a Skupština Tuzlanskog kantona je bila bez zasjedanja od 60 dana, međutim svi poslanici su uredno primili naknade.

Među onima koji se finansiraju iz kantonalnog budžeta je i predsjednik Skupštine TK Senad Alić koji je također za svoj dvomjesečni nerad primio naknadu koja na mjesečnom nivou iznosi više od pet hiljada konvertibilnih maraka.

I pored ove činjenice te generalno malog broja održanih sjednica i vremena provedenog na njima, ni u jednoj skupštini nemamo situaciju da su svi poslanici prisustvovali svim sjednicama.

Bez pitanja i inicijative

“Od ukupno 289 poslanika kantonalnih skupština, njih 132 su bili odsutni bar sa jedne u ovom periodu održane sjednice. U svakoj od kantonalnih skupština ima i poslanika koji za 12 mjeseci u 2017. godini nisu postavili ni jedno poslaničko pitanje ili podnijeli inicijativu”, navode i CCI-a.

Procentualno ih je najviše u Zapadno-hercegovačkoj županiji, 57 posto, zatim Kantonu 10 jedan procenat manje te Posavskom kantonu 52 posto.

 • Lani 19 posto poslanika kantonalnih skupština nije učestvovalo u diskusiji ni po jednoj tački dnevnog reda, a ima ih u svakom zakonodavnom tijelu na kantonalnom nivou.

  Amandmanska aktivnost poslanika također je na vrlo niskom nivou, čak 75 posto poslanika nisu podnijeli u svojoj skupštini nijedan amandman na neko zakonsko rješenje.

  “Što se tiče zakona, iako imaju tu mogućnost, poslanici kantonalnih skupština se vrlo rijetko odlučuju da predlažu zakonska rješenja. U 2017. godini usvojeno je samo 11 zakona kojima predlagač nije bila vlada ili organizacije pod njenom upravom. Sedam su individualni prijedlozi poslanika (u skupštinama USK, TK i BPK), jedan je prijedlog stranačkog kluba (u Skupštini ZHK), dva skupštinskih komisija (u Skupštini USK), a jedan neformalne grupe od 24 poslanika (u Skupštini TK)”, navode iz CCI-a.

  Ima li opravdanosti i moralnosti?

  Učestalost održavanja sjednica skupštine, vrijeme koje se provodi u radu na njima i oko njih te rezultati tog rada ozbiljno dovode u pitanje opravdanost i moralnost plaćanja tog rada.

  “Za sada samo Skupština Zeničko-dobojskog kantona, zahvaljujući principijelnoj odluci svojih poslanika funkcioniše tako da nijedan njen član (s izuzetkom novog predsjednika Skupštine, izabranog 12. aprila 2017., op.a.) nije na platnom spisku Skupštine, odnosno, nije zaposlen u njoj”, kažu iz CCI-a.

  Za razliku od ovog čina socijalne osjetljivosti i društvene odgovornosti u skupštinama PK, BPK, SBK, HNK, KS i K10 preko 50 posto poslanika je profesionalizovalo svoj status i primaju redovnu mjesečnu platu od skupštine. Uključujući i mjesece u kojima skupštine tih kantona ne održavaju sjednice. (A.K. | Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,