Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novac iz BiH za djecu u Burkini Faso: Prikupljen novac za stipendiranje 1673 djece

Preuzmite sliku

Burkina Faso jedna je od nasiromašnijih zemalja na svijetu. Loš životni standard i siromaštvo sudbina je većine stanovnika ove zemlje, čijih 80% stanovnika se bavi poljoprivredom.

Siromaštvo najviše pogađa djecu. Veliki broj mališana ne ide u školu ili završi jedan ili dva razreda osnovne škole, kako bi savladali čitanje i pisanje.

“Malene zelene tablice na kojima vode svoje zabilješke često ostaju samo mrtvo slovo sklonjeno od zaborava”, piše u biletnu Međunarodnog foruma solidarnostiEmmaus, humanitarne organizacije koja svake godine prikuplja stipendije za školovanje djece u ovoj afričkoj državi.

Samo ove godine humanitarci Emmausa iz Bosne i Hrecegovine prikupili su novac za stipendiranje 1673 djece u 4 škole, a od 2014. godine do danas BiH je pomogola opismenjavanje 4667 učenika u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Finansiranje jedne školske godine za jedno afričko dijete u Burkini, iznosi samo 30 konvertibilnih maraka.

Najveći donatori stipendija proteklih pet godina finansirale su mnogi građani i dijaspora Bosne i Hercegovine, zatim javi i privatni sektor naše zemlje, te nekoliko medžlisa Islamske zajednice u BiH.

Pored obezbijeđenih stipendija, za Burkinu Faso Emmaus svake godine šalje i kontejnere humanitarne pomoći, u kojima se nalazi odjeća, obuća, hrana, školski pribor za djecu. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje