Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nova studija otkriva: Koliko su maske zaista efikasne u sprječavanju zaraze koronom?

Preuzmite sliku

U grupi najmanje restriktivnih mjera, nošenje maski se pokazalo kao najefikasnije u sprječavanju obolijevanja, pokazala je studija objavljena jučer u naučnom časopisu BMJ.

U ovom istraživanju naučnici sa Monaš i Edimburg univerziteta analizirali su do sada objavljene analize o učinkovitosti pojedinačnih mjera koje su primjenjivane od početka pandemije, zaključujući da nošenje maski smanjuje stopu obolijevanja od korone za 53 posto.

Pored toga, ova mjera također smanjuje broj smrti od covida 19 kao i prenošenje Sars-Cov-2 virusa.

– Prirodni eksperiment u 200 država pokazao je da zemlje, u kojima je nošenje maski bilo obavezno, imaju 45,7 posto manju smrtnost povezanu sa covidom 19 – navodi se još u istraživanju.

Nešto manju efikasnost u smanjenju stope oboljelih imalo je fizičko distanciranje – 25 posto.

Istraživači su također naveli da pranje ruku umanjuje stopu obolijevanja za 53 posto s tim da je ovaj procenat dobijen na osnovu analiza studija u kojima je učestvovao manji broj ispitanika.U pogledu ostalih mera koje su primenjivane, istraživači su naveli da su prethodne studje pokazale da su izolacija, svođenje kontakata na minimum, periodi zatvaranja svih neesencijalnih delatnosti doveli do značajnog smanjenja broja oboleli i preminulih.

Ipak, kako primjećuju, opšte zatvaranje nije održivo i potrebne su specifičnije mjere koje ne ugrožavaju društveni život i ekonomiju a štite zdravlje građana.

Autori studije istovremeno upozoravaju i da dok se ne postigne kolektivni imunitet preventivne mjere će ostati prvi izbor u sprječavanju obolijevanja pogotovu u mjestima sa malim procentom vakcinisanih.

Trenutno u većini evropskih zemalja nošenje maski je obavezno u zatvorenom prostoru, a čak i države koje su ranije ovu mjeru ukinule, poput Danske, sada je vraćaju zbog porasta oboljelih. (Danas.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje