Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nova odgoda u Đukićevom predmetu zbog “psihičkih problema”

Preuzmite sliku

Nakon što je advokat Novaka Đukića rekao da je njegov branjenik hospitaliziran zbog “psihičkih problema”, Sud u Beogradu je ponovo odgodio početak postupka za zločin počinjen na tuzlanskoj Kapiji.

Viši sud u Beogradu je početak postupka, na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne na koju je Đukić osuđen zbog zločina počinjenog na tuzlanskoj Kapiji, odgodio s obzirom da se on nalazi na liječenju.

Vijeće je na početku ročišta kazalo da je Đukića sredinom decembra pregledao sudski vještak i zaključio da je njegovo zdravstveno stanje stabilno i da može pratiti suđenje.

Međutim, Đukićev advokat Milorad Konstantinović je rekao da se u posljednjih mjesec dana Đukićevo stanje pogoršalo i da se on nalazi na liječenju.

“On je hospitalizovan zbog psihičkih problema”, kazao je Konstantinović.

 • Advokat je Sudu pokazao izvještaj iz bolnice, gdje se navodi da je Đukić hospitaliziran samo dva dana pred ročište, u srijedu, 17. januara. Sudsko vijeće je zatim zatražilo da se izvrši novo vještačenje Đukićevog zdravlja.

  Đukić je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji, kada je ubijeno više od 70 osoba.

  U februaru 2014. on je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

 • djukic13
 • Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

  Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

  Razlog odgađanja, kako je navedeno, jeste nedostavljanje dokumentacije iz Suda BiH koju je zatražila Đukićeva Odbrana, kao i njegovo zdravstveno stanje. Đukićevi advokati su tražili da se presuda potpuno preispita, tvrdeći da njihov klijent nije imao fer suđenje.

  Srbija i BiH su 2010. godine potpisale sporazum prema kojem je moguće preuzimanje pravosnažnih presuda.

  Višestruke odgode u preuzimanju izvršenja kazne u Đukićevom slučaju više puta su kritizirale žrtve iz BiH, kao i glavni haški tužilac Serge Brammertz, piše BIRN – Justice Report.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje