Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nova inicijativa za tekst himne Bosne i Hercegovine

Preuzmite sliku

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine, na narednoj sjednici koja će se održati 3. februara zastupnici bi se ponovo trebali očitovati o novom pokušaju da himna naše zemlje dobije tekst. Riječ je o inicijativi zastupnika Šemsudina Mehmedovića.

“Poznato je svima u BiH da je naša zemlja jedna od rijetkih, čija himna nema tekst, već samo muzičku podlogu.

Također je poznata činjenica da se po tom pitanju prije nekoliko godina PS BiH izjašnjavao nakon provedene procedure javnog nadmetanja za najbolji tekst himne, i nakon odabira i upućivanja prijedloga u parlamentarnu proceduru, isti nije prihvaćen bez obrazloženja, već je tzv. entitetskim glasanjem oboren i time okončana procedura u Parlamentu BiH.

Obzirom da je svaki izlazak na međunarodnuu scenu u raznim prilikama naša zemlje izložena poniženju i omalovažavanju zbog izostanka teksta himne.

Stoga, pokrećem inicijaticu da se u Parlamentu započne ponovo procedura javnog oglašavanja, ponude, odabira i usvajanja teksta himne BiH, te da konačno to jednostavno, a veoma važno pitanje riješima na zadovoljstvo svih građana BiH”, piše u inicijatici zastupnika Mehmedovića.

Ova inicijativa bila je na sjednici Predstavničkog doma i 11. januara, ali nije dobila entitetsku većinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,