Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nova faza pandemije: Flurona stigla u BiH, nadležni pozivaju na vakcinaciju

Preuzmite sliku

Nova faza pandemije koronavirusa čini se da je počela.

Sve se više priča o fluroni – spoju koronavirusa i virusa gripe. To, dakle, nije novi soj koronavirusa. Takav slučaj evidentiran i u Bosni i Hercegovini. U isto vrijeme značajno raste broj zaraženih. Danas tačno 1.556 novozaraženih. Uslijed zaraze preminulo 28 ljudi.

Ležeran odnos. Povećan broj kontakata. Rezultat – rast broja zaraženih. Sada se, kao društvo, suočavamo sa novom pojavom. Prisustvo virusa gripe i koronavirusa u organizmu evidentirano je kod mladića u Banjaluci. To je za sada jedini slučaj flurone. U Federaciji BiH i Distriktu Brčko nema ove pojave, piše N1.

“Za razliku od prethodne sezone, sada imamo registrovano 17 slučajeva gripe. Testirano je 105. Testiramo dakle, a svi kapaciteti su ipak podređeni koronavirusu. Nažalost, u BiH se ljudi ne žele vakcinisati protiv gripe. Imamo malu zainteresiranost, iako svake godine, pogotovo osobama koje spadaju u rizične grupe, preporučujemo da se vakcinišu protiv gripe. Federacija BiH je ove godine nabavila 7.000 doza vakcina protiv gripe”, pojasnila je Mia Blažević iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Period stalnih vremenskih promjena slabi imunitet, a imunitet bi, kažu epidemiolozi, osnažila vakcinacija.

”Nije neuobičajeno da se virusne infekcije udruže u jednom domaćinu, to je bilo prije. To će se dešavati i sada. Tako da je moguće očekivati povećan broj tih infekcija. Ono što je važno i za jednu i za drugu infekciju jeste vakcinacija”, ističe Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Zbog toga što je zainteresovanost za vakcinaciju mala, poručuju pulmolozi, očekuju se teže kliničke slike. Nakon praznika raste broj novozaraženih u BiH. Danas je registrovano više od 1.000 novozaraženih koronavirusom. Epidemiolozi i dalje pozivaju na vakcinaciju, a u BiH je trenutno manje od 50 posto vakcinisanih građana’. Nakon Nove godine zabilježene su i velike gužve ispred punkta za testiranje.

”Radi kontrole i evidencije sam došla da se testiram. Poštovanje za rad dežurne ekipe. Poželjno je da se pregledam, radi sigurnosti sebe i svoje porodice”, kazala je jedna građanka.

Zdravstveni radnici se nadaju da će ovakvo interesovanje uskoro biti i za booster dozu. Ministarstvo zdravstva KS osim građana, pozvalo je i nadležne da se vakcinišu ovog vikenda.

Na raspolaganju su vakcine Pfizer i Sinopharm. Smatramo da bi vaš gest javne vakcinacije umnogome učinio na značajnijoj promociji vakcinaije čime bi se pokazalo i našim građanima da je vakcinacija jedini siguran put”, naveli su iz Ministarstva zdravstva KS.

Treću dozu potrebno je primiti tri mjeseca nakon druge doze neke od vakcina protiv koronavirusa. Brojke zaraženih brzo rastu, za razliku od broja vakcinisanih.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,