Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nova evropska pravila: Ovi sistemi bit će obavezni u svim vozilima

Preuzmite sliku

Evropski parlament odobrio je nova pravila EU o ugradnji sigurnosne tehnologije u nova vozila.

Tako će se od maja 2022. u nove modele, a od maja 2024. i u postojeće morati ugrađivati inteligentni sustav za pomoć pri kontroli brzine (ISA), sistem za olakšavanje ugradnje uređaja za blokadu u slučaju vožnje pod uticajem alkohola, sistem za upozoravanje u slučaju pospanosti i manjka pažnje vozača, napredni sistem za upozoravanje u slučaju odvraćanja pažnje vozača, signal za zaustavljanje u nuždi, sustav za detekciju pri vožnji unazad i uređaj za snimanje podataka o događajima, odnosno “crnu kutiju”.

Prema procjenama, ISA bi mogao u EU smanjiti broj smrtnih slučajeva na cestama za 20 posto. “ISA će vozaču pružati povratne informacije na temelju zemljovida i posmatranja saobraćajnih znakova uvijek kada se prijeđe ograničenje brzine. Ne uvodimo ograničavanje brzine, već inteligentni sistem uz pomoć kojeg će vozači tačno znati kada prekoračuju brzinu. To neće samo sve nas učiniti sigurnijima, nego i pomoći vozačima da izbjegnu kazne zbog prekoračenja brzine”, rekla je Różi Tunan, koja je u Parlamentu bila zadužena za ovaj zakonodavni prijedlog.

Privatni automobili i laka privredna vozila morat će obavezno imati ugrađene i sisteme za kočenje u slučaju opasnosti, koji su već obavezni za kamione i autobuse, te sisteme za zadržavanje u prometnom traku. Kamioni i autobusi morat će biti projektovani i proizvedeni tako da najugroženiji sudionici u prometu, kao što su biciklisti i pješaci, budu vidljiviji vozaču, odnosno morat će imati takozvano direktno vidno polje.

Tehnologija izravnog vidnog polja trebala bi se primjenjivati na nove modele od novembra 2025., a za postojeće modele od novembra 2028. Prijedlog uredbe koju je Parlament usvojio treba još odobriti i Vijeće ministara EU. U EU je lani na cestama poginulo oko 25.100 osoba, što je 200 manje u odnosu na 2017. U Hrvatskoj je pak lani na cestama poginulo 317 osoba, odnosno 77 na milion stanovnika. Prosjek EU je 49. Od nas su gore samo Bugarska, Rumunijai Latvija, piše Večernji list.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,