Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nova četiri smrtna slučaja u TK usljed zaraze koronavirusom: Preminuo 26-godišnjak iz Živinica

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla u posljednjem ciklusu testiraja obrađeno je 285 uzoraka, COVID-19 je potvrđen kod 41 osobe.

Najveći broj novozaraženih slučajeva evidentiran je na području Tuzle 13. U Lukavcu je evidentirano 12 slučajeva zaraze SARS-CoV-2, u Gradačcu četiri slučaja, po tri u Banovićima i Gračanici po dva slučaja u Srebrniku i Kalesiji dok je po jedan slučaj zabilježen u Sapni i Živinicama.

Kako je saopćeno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK u posljednja 24 sata evidentirana su četiri smrtna slučaja.

U pitanju su muškarac (rođ. 1954) i žena (rođ. 1959) s komorbiditetima sa područja Kalesije te dvije muške osobe od kojih je jedan muškarac srednje životne dobi (rođ. 1961) iz Živinica te još jedna muška osoba mlađe životne dobi također sa područja Živinica (rođ. 1994).

Sa nova četiri smrtna ishoda koja se dovode u vezi sa koronavirusom do danas su u Tuzlanskom kantonu od početka pojave širenja epidemije evidentirana 73 smrtna ishoda.

Broj trenutno aktivnih zaraženih osoba na području TK iznosi 855, dok se ukupno 1066 osoba vode kao oporavljeni pacijenti.

Trenutno u UKC-u Tuzla hospitaliziran je ukupno 71 pacijenat pozitivn na COVID-19 od čega se pet osoba nalazi na mehaničkoj ventilaciji, dok se njih 784 nalazi na kućnom liječenju odnosno izolaciji i njihovo se stanje prati.

Broj osoba koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom iznosi 811.

Od početka pojave epidemije izazvane širenjem virusa korona u TK je do danas je potvrđeno 1995 slučajeva zaraze SARS-CoV-2.

Nadležni i apeluju na sve građane da nose maske, drže fizičku distancu od najmanje 1,5 metara i često peru ruke. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,