Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Noćni život u vrijeme korone: “Trudim se da poštujem koliko mogu”

Preuzmite sliku

I dok se država pokušava izboriti sa pandemijom koronavirusa i dok nadležni svakodnevno apeliraju na mjere koje su na snazi – nošenje maski i držanje fizičke distance, ipak slike koje smo sinoć zabilježili pokazuju da to baš i nije tako.

Noćni izlasci i provodi u jeku pandemije odvijaju se sasvim normalno, bez obzira što su, prema riječima nadležnih, upravo okupljanja na ovakvim mjestima najveći izvor zaraze.

Ovako jeza dane vikenda izgledao noćni život u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci.

“Ovaj noćni život…ja sam nedavno došao u Sarajevo tako da mi je tek počeo odmor ali u skladu sa koronavirusom trebam i ja promijeniti svoj stil noćnog života.”

“Ja mislim da definitivno treba uvesti neke restrikcije jer je previše naroda s obzirom na sadašnju situaciju.”

“Trudim se da poštujem koliko mogu, nosim masku, ne bojim se za sebe ali bojim se za roditelje.”

“Meni žena kaže do 10 sati i to je to. Evo odbrojavam, ovo malo da prošetam i šta ću.” navode prolaznici na ulicama Sarajeva.

U prilogu pogledajte i šta kažu građani Mostara i Banja Luke:

“Ti koji se kreću gradom kasnije će doći kući ili će otići da obiđu svoje starije članove porodica, pa će to što pokupe u svojim šetnjama donijeti kući.” istakla je Sebija Izetbegović direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

“U desetak kafića u Banjaluci je po 200,300 ljudi, pjevaju, izbacuju bakterije, 80 posto tih koji nama sada zagorčavaju posao i život su sami zarazili sebe svojom neodgovornošću, troše nam ogromna sredstva. Dan takvog pacijenta je dvije do tri hiljade maraka dnevno.” kaže Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS (20. 7. 2020)

Nadležni upozoravaju da bi trebalo uvesti restriktivnije mjere, no koje god mjere bile na snazi tri su stvari ključne-pranje ruku, zaštitna maska i držanje fizičke distance. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje