Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Noć nad mezarjem u Potočarima: Bijeli nišani opominju da se ne ponovi (FOTO)

Preuzmite sliku

Noć se spustila nad mezarjem Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Sablasna tišina, nebo ispunjeno zvijezdama i bijeli nišani. Jedan do drugoga svjedoče o stradanju jednog naroda u julu 1995. godine u Srebrenici.

Drže se zajedno kao što su to činili i tog kobnog jula kada su odvođeni od majki, supruga, sinova, kćeri… Prekinuta su djetinjstva, mladosti, snovi, životi…. Njih 6.241 pronašlo je smiraj u mezarju Memorijalnog centra, a u subotu, 11. jula bit će ukopano još 136 žrtava srebreničkog genocida, najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

emorija

Bijeli nišani, prekriveni mrakom, podsjećaju, ali i opominju da se ne ponovi. Ubijene su cijele porodice. Otac ukopan do sinova, djedova, unuka… Nije bilo razlike, svi su bili muškarci i zvali su se onako kako nisu smjeli.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari završeno je iskopavanje mezara u koje će u subotu, 11. jula, biti spušteno 136 posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida.

Ove godine, na 20. godišnjicu genocida, u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopano 136 identificiranih žrtava čime će se ukupan broj povećati na 6.377. Na kamenu – ploči postavljenom u sklopu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari naveden je broj 8.372, koji nije konačan.

Tabuti sa 136 novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida, koji će 11. jula biti pokopani u Memorijalnom centru u Potočarima, 9. jula će biti prevezeni iz Visokog u Potočare. Planirano je da kolona s tabutima 9. jula u 9 sati krene iz Visokog put Potočara. Kolona bi se trebala zadržati, kao i prethodnih godina, u Vogošći, ispred zgrade Predsjedništva BiH, Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva te pored pijace Markale. Na tim mjestima će biti odata počast žrtvama genocida. Planirano je da kolona u Potočare stigne oko 15 sati.

Dženaza-namaz za 136 žrtava genocida počet će 11. jula u 13 sati, prvo klanjanjem podne i ikindija-namaza, a onda i dženaze-namaza. Među 136 žrtava koje će biti ukopane 11. jula nalazi se i 18 maloljetnika od kojih je osam imalo samo 16 godina. (Tuzlanski.ba/AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje