Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka vratila BiH na crvenu listu visokorizičnih zemalja

Preuzmite sliku

Njemačka je vratila Bosnu i Hercegovinu na listu visorokrizničnih zemalja, pa će od nedjelje biti otežan ulazak u tu zemlju, odnosno nevakcinisani i osobe koje nisu preležale COVID će morati u karantin.

Pored BiH, na listu zemalja sa višim rizikom infekcije, vraćene su, između ostalih, Srbija, Sjeverna Makedonija, ali i zemlje EU kao što su Francuska, Austrija, Letonija, Bugarska, te i druge države sa više strana svijeta.

Što se regije tiče Hrvatska je na listi visokorizičnih zemalja od 24. oktobra prošle godine, Crna Gora od 15. augusta, a Slovenija od 26. septembra.

Povratak na listu visokorizičnih zemalja posebno pogađa putnike koji nisu vakcinisani.

Od nedjelje svi putnici koji žele ući u Njemačku morat će da se registruju elektronski, a moraju da imaju certifikat o vakcinaciji, ili o preležanom COVID-u ili negativan test na koronavirus.

Vakcinisani i izliječeni ne moraju u obavezni desetodnevni karantin. Osobe koje, nisu preležale COVID i nisu vakcinisane, mogu se osloboditi izolacije najranije petog dana testiranjem na COVID-19.

Nevakcinisana djeca, mlađa od šest godina izuzeta su od ove mjere i njima se karantin prekida automatski nakon pet dana.

Njemačka je pooštrila mjere ulaska u zemlju zbog širenja omicron soja. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,