Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nikšić: Ukoliko se ne uspostavi Blok 7, uvozit ćemo električnu energiju

Preuzmite sliku

Nikšić je istakao da je reakciju izazvao i razgovor o Termoelektrani Tuzla Blok 7 te da sada problem predstavlja lignit, a ne Kineski kredit.  

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić kazao je novinarima nakon sastanka 19 predstavnika parlamentarnih stranaka i komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna da im je bilo neprihvatljivo potpisati zajedničku izjavu “Pismeno opredjeljenje Bosne i Hercegovine: Na putu prema novoj agendi za socioekonomske reforme”, jer su je potpisali prije četiri godine i od koje nije bilo ništa realizirano.

“Ispadamo smiješni sami sebi, jer potpisujemo nešto što ne realiziramo. Ponovo su u izjavi bile navedene nove, moderne institucije za borbu protiv korupcije, a nismo se četiri godine odmakli od zakona u FBiH, nismo ništa uradili kada je u pitanju reforma javne uprave ili zdravstvo”, kazao je Nikšić.

Ocijenio je da je za njih bilo neshvatljivo potpisivanje da će se ponašati u skladu s Ustavom BiH, što je normalno, te da im ne treba pismeno očitovanje o tome.

“Ukoliko se ne uspostavi Blok 7, doći ćemo u situaciju da izlaskom iz upotrebe prethodnih blokova, uvozimo električnu energiju”, naglasio je.

Nikšić je dodao da je Hahn vrlo jasno rekao da 22 pitanja na Upitnik Evropske komisije nisu ni odgovorena te da mišljenje treba biti gotovo krajem maja, a koje je uslovljeno i formiranjem  Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje