Ponedjeljak, 20. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nikšić: Stranka “Za nove generacije” više nije naš partner

Preuzmite sliku

S nama ne mogu biti ni u sarajevskoj, kantonalnoj vladi ni u federalnoj vladi. Svakako na državnom nivou nisu dio te priče, istakao je lider SDP-a.

Nakon sastanka predstavnika stranaka Osmorke u centrali SDP-a medijima su se obratili lider SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik NES-a Nermin Ogrešević.

Na sastanku se razgovaralo o procesima formiranja vlasti na nivou Federacije BiH i u kantonima.

– Poznato je da su naše kolege koje su bile dio Osmorke istupile kada je u pitanju državna vlast. Danas smo usaglasili da Trojka ne smatra više partnerom ZNG.

S nama ne mogu biti ni u sarajevskoj, kantonalnoj vladi ni u federalnoj vladi. Svakako na državnom nivou nisu dio te priče.

Oni imaju svoj poseban odnos sa NES-om i mi nemamo ništa protiv da NES s njima sarađuje, ali kada je u pitanju Trojka, za naš više nisu partneri – izjavio je Nikšić.

On je naveo kako su podijeljena mišljenja da li dati rukovodstvu Federacije, odnosno potpredsjedniku koji dolazi iz SDA.

– Informirao sam kolege kako sam ja, u funkciji predsjednika SDP-a, dopustio kantonalnim organizacijama da vode razgovore o vlasti na kantonalnim nivoima – rekao je i dodao da konačnu odluku donose organi SDP-a.

Nikšić je ponovio da niko nikome ništa nije obećao pa tako da nema prevare, ali da je istovremeno bilo razgovora kao i izbjegavanja razgovora.

Da li će biti premijer FBiH?

– Vrlo je jasno da je Marjanović izabran glasovima Trojke, moja i greška SDP-a je što nismo potpisali – rekao je i dodao da s NZG ne zele sarađivati i da za Trojku vise nisu partneri.

Kako je Nikšić rekao, dogovoreno je da se do ponedjeljka prikupljaju potpisi i da do četvrtka bude donesena odluka da li ce podrzati predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Odgovarajući na pitanje da prokomentira izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je rekao da priča da će biti premijer pada u vodu, Nikšić je rekao kako nije ni očekivao da će mu SDA dati glas.

– Ako SDA napravi Vladu, onda će oni dati premijera – poručio je Nikšić.

Upitan za sastanak sa Bakirom Izetbegovićem, Nikšić je odgovorio kako odavno nije razgovarao s njim.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje