Srijeda, 7. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nikšić: Pozivamo Srbiju da izruči ratnog zločinca u ime pravde prema porodicama žrtava na Kapiji

Preuzmite sliku

Premijer FBiH Nermin Nikšić oglasio se povodom masakra na Tuzlanskoj kapiji.

Citirao je Dinu Kalesića, oca kojem su zločinci 25. maja 1995. ubili dijete.

„Taj dan je sve bilo puno mladih ljudi, svaka ulica, svaki lokal… Pala je granata i posjekla sve što je bilo veselo, razdragano, mlado i lijepo. Sve je u trenutku zamrlo. Ili je ubijeno ili ranjeno. Nestalo je muzike i svjetla, ostao je samo mrak i jezivo zujanje u ušima“, rekao je Dino Kalesić.

Dodao je da je ovo prevelika tragedija koja je ostavila neizbrisiv trag.

“Proglašavanjem dana žalosti želimo pokazati da i 28 godina kasnije nismo zaboravili da smo taj dan izgubili toliku mladost, njihove želje i snove. Sjećanjem i opominjanjem želimo doprinijeti da se ovako okrutan zločin nikada više ne ponovi i da nijedna majka i niti jedan otac ne moraju oplakivati svoje dijete zbog okrutnosti rata i podržavanja zločinaca”, dodao je.

Podsjetio je da je Sud BiH je izrekao kaznu od 20 godina zatvora Novaku Đukiću, komandantu Vojske Republike Srpske, koji je naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle.

“Bjekstvom u Srbiju Đukić je postao nedostupan za bh. pravosuđe, a vlasti Srbije odbijaju njegovo izručenje jer ima njihovo državljanstvo. Ponovo pozivamo Srbiju da izruči ratnog zločinca i omogući zadovoljenje pravde jer to dugujemo porodicama žrtava i svim budućim pokoljenjima. Zločin ne smije ostati bez kazne. Zaštitom i veličanjem zločinaca šaljemo veoma pogrešnu poruku, posebno mladim ljudima. Posljedice takvih politika plaćamo i danas novim nevinim žrtvama”, istakao je premijer Nikšić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje