Nedjelja, 26. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nije prihvaćena inicijativa da se uvede PDV za igre na sreću

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH usvojio je danas Odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s Jedinstvenog računa za razdoblje oktobar-decembar 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema ovoj odluci Federaciji BiH biće doznačeno 64,29 posto prihoda s Jedinstvenog računa, a Republici Srpskoj 32,16 posto dok Brčko distriktu pripada 3,55 posto“, stoji u saopštenju iz UO UIO nakon sjednice održane u Banjaluci.

Osim toga UO UIO usvojio je danas izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kako bi se uskladio s novim Zakonom o carinskoj politici BiH, a riječ je o tehničkim izmjenama koje se tiču oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina pri uvozu robe u carinsko područje BiH, čime se vrši i usklađivanje s europskim zakonodavstvom.

Inicijativa nekoliko zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da se uvede PDV za igre na sreću nije danas prihvaćena na sjednici UO UIO jer je iz Uprave obrazloženo da je prijedlog takvog rješenja u suprotnosti s europskim direktivama.

Upravni odbor primio je k znanju izvješće o reviziji o financijskom poslovanju UIO za 2015. godinu, a razmatrana je i redovita mjesečna informacija o stanju i aktivnostima UIO gdje je istaknuto da su prihodi od PDV-a u porastu“, navodi se u saopštenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,