Nedjelja, 5. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ni sa osvojenih 40.000 glasova kandidati ne mogu direktno u Parlament BiH

Izmjena Izbornog zakona BiH u proteklom mandatu Parlamenta BiH donijela je ono na šta su upozoravali analitičari, ali i zastupnici opozicije, kao što je SDP, koji je zatražio i izmjene zakona, ali to nije usvojeno.

Danas, praktički imamo zatvorene liste, pa naprimjer kandidat SNSD-a Nebojša Radmanović s osvojenih 41.569 glasova još nije prešao cenzus od 20 posto glasova koje je ukupno ostvarila njegova stranka. Šemsudin Mehmedović s osvojenih 23.920 glasova ima tek 14,12 posto od ukupnih glasova SDA.

Svi ostali kandidati imaju znatno manji broj glasova, ali i procenata. Kandidatima je nemoguće preći stranački prag od 20 posto.

U aprilu 2017. godine usvojen je prijedlog Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH, odnosno usvojeno je da cenzus na stranačkoj listi za osvajanje mandata na lokalnim izborima bude podignut s pet na deset, a na općim izbirima na 20 posto.

To znači da je kandidatima potrebno 20 posto glasova od ukupnog broja glasova stranačke liste kako bi se pomjerili s broja koji im je odredila politička stranka.

Povećan cenzus na 20 posto je doprinijelo “da suštinski imamo gotovo zatvorene liste.“ (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,