Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ni kafom ga nije počastio: Hasan pronašao torbu sa 75.000 eura i vratio vlasniku

Preuzmite sliku

Ni pomišljao nisam da zadržim pronađeni novac, priča nam Hasan Alić (70) iz naselja Mahala, opština Osmaci, koji je u Kalesiji pronašao i vratio 75.000 eura, nakon čega mu vlasnici te vrtoglave svote, kako priznaje, ni kafu nisu platili.

Ovaj penzioner je, kako je Tuzlanski.ba već i ranije pisao, u Kalesiju prije nekoliko dana išao sa suprugom, te je došao na parking lokalnog hotela da bi parkirao vozilo na lokaciji gdje to i inače radi.

– Kada sam došao na parking, vidio sam plavu tašnu. Nijednog auta nije bilo, niti čovjeka. Žena mi je povikala: “Šta je to? Ne uzimaj!” Ja sam tašnu uzeo… Rajsferšlus je bio otvoren, zavirio sam, te vidio žuti novčanik, ali i taj novac u tašni – kaže Alić u izjavi za Nezavisne.

Dodaje da je potom odlučio da torbu preda šefu hotela, dok je on otišao u policiju, da slučaj prijavi.

– Kada sam stigao u policiju, pitali su me o čemu se radi. Ja sam im rekao da sam našao torbu sa novcem. Kada su me pitali gdje mi je, odgovorio sam da sam je predao tom čovjeku u hotelu. Policajac je sa mnom otišao do hotela, a kada smo prišli, izletio je pred nas onaj čovjek kojem sam torbu dao. On nam je rekao da su bili čovjek i žena i da im je novac predao, te da žele da ostanu anonimni – kaže Alić.

Nakon svega, po njegovim riječima, vlasnici ga nisu počastili, iako im je vratio 75.000 eura, u apoenima od po 50 eura.

– Ni ta žena ni čovjek nisu došli da kažu hajde da popijemo kafu – naglašava Alić.

Ovaj poštenjačina nakon svega kaže da mu tuđe pare ne trebaju.

– Ja sam njemački penzioner, radio sam u Njemačkoj 45 godina, kao i moja supruga – ističe Alić.

Po njegovim riječima, vlasnik izgubljenog novca je inače iz okoline Zvornika, a sada živi u okolini Kalesije.

– Taj čovjek i žena rade u Sloveniji, a došli su tog dana u Kalesiju da kupe stan. Bilo je sparno, i kada je žena izašla iz auta, spustila je torbu da se obriše. Otišli su u prodavnicu i izgleda zaboravili taj novac. Kad je trebalo da plate, shvatili su da nema para. Žena je izašla vani i počela da vrišti. To je čuo onaj čovjek kojem sam novac predao i rekao joj: “Nemoj plakati, evo para”. Oni su uzeli tašnu i otišli – ističe Alić.

Već danima brojni prijatelji i poznanici ga zovu, te mu čestitaju na poštenju koje je iskazao.

– Govore mi: “Svaka ti čast”. Ima i onih koji kažu da je trebalo to da stavim u gepek i uzmem. Ja na to nisam pomišljao. Tuđi novac ne bih zadržao – napominje Alić. (Nezavisne.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,