Srijeda, 2. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nezavisni kandidat za člana Predsjedništa BiH napustio emisiju Federalne TV (VIDEO)

Nezavisni kandidat za člana Predsjedništa BiH iz bošnjačkog naroda Mirsad Hadžikadić napustio je dijalošku emisiju na Federalnoj televiziji, koja je uživo emitovana sinoć, zbog, kako je kazao, favoriziranja vladajućih stranaka.

Hadžikadić je u dijaloškoj emisiji bio gost zajedno sa svojim protukandidatima na izborima Amerom Jerlagićem (Stranka za BiH) i Senadom Šepićem (Nezavisni blok) te dvojicom kandidata za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, Borišom Falatarom i Jerkom Ivankovićem-Lijanovićem, prenosi Klix.ba.

Hadžikadić se požalio na “razdvajanje” kandidata, odnosno na, kako je istakao svjesnu podjelu na vladajuće i nove kandidate ili kandidate koji dolaze iz novoformiranih stranaka.

Dio Hadžikadićevog otvorenog pisma prenosimo:

“Federalna TV i Radio Federacije BiH donose uredničke odluke koje nisu neutralne, a time ni u interesu javnosti. Posljednji primjer je njihova odluka da sučeljavanje kandidata za člana Predsjedništva BiH podijele u dva dijela, jedan sa kandidatima stranaka koje su do sada bile najprisutnije u bh. političkom životu, a drugi sa kandidatima manjih ili novih stranaka i političkih pokreta. Time FTV i RF šalju javnosti poruku koga oni smatraju ‘favoritima’, a koga ‘autsajderima’. Time FTV i RF staju na stranu dosadašnjeg sistema umjesto na stranu promjene, na stranu novca i političkog uticaja umjesto na stranu naroda.

Iako njihovi zvanični dokumenti definišu neutralnost kao princip koji vodi njihove odluke, urednici FTV-a i RF-a donose odluke u skladu sa svojim ličnim mišljenjima, a Regulatorna agencija za komunikacije očigledno nema problem s takvim pristupom. U ovom slučaju, lično mišljenje urednika FTV-a i RF-a sprečava da se snage promjene suoče sa snagama prošlosti, podjela, korupcije i nesposobnosti, u programima javnog servisa.

Kao što FTV i RF dokumenti nalažu ‘informativni programi trebaju ponuditi gledateljima i slušateljima sadržaje sa dovoljno činjenica i na uravnotežen način, tako da oni mogu formirati sopstveno mišljenje. Programska reputacija tačnog i nepristrasnog informatora je ono čemu uposlenici javnih servisa moraju težiti i na čemu javni servisi grade svoj kredibilitet pred javnošću’. To očigledno nije bio kriterij pri određivanju učesnika sučeljavanja kandidata za članove Predsjedništva BiH”, poručuje Hadžikadić.

U narednoj dijaloškoj emisiji FTV planira ugostiti Šefika Džaferovića, Denisa Bećirovića, Fahrudina Radončića, Željka Komšića i Dianu Zeleniku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje