Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nezaposlene porodilje nezadovoljne visinom dječijeg dodatka u Tuzlanskom kantonu

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona nedavno je donijela odluku o visini dječijeg dodatka s kojom se ne slažu nezaposlene majke porodilje u ovom kantonu.

Naime, odlukom se utvrđuje iznos dječijeg dodatka za djecu iz porodica u kojima mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 7 posto prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz 2018. godine.

Dodatak će iznositi 20 KM po jednom djetetu mjesečno, izuzimajući porodice sa troje i više djece za koje se dječiji dodatak utvrđuje u visini od 40 KM mjesečno po svakom djetetu iz te porodice.

Nezaposlena majka porodilja Elvira Mulavdić iz Živinica kaže da je ovaj iznos od 20 maraka mizeran. Ona ističe da za te novce ne može kupiti ništa.

“Porodila sam se u martu prošle godine i moja beba je bolesna. Lijek koji koristi košta 310 KM. Ima ga samo jedna apoteka u Tuzli to naručuje se. To 20 maraka je baš premalo. Ništa za to ne mogu kupiti”, rekla je ova majka.

Vlada TK također je ranije donijela i odluku kojom se utvrđuje visina naknade za izdržavanje hranjenika u tradicionalnom hraniteljstvu u iznosu od 38,5 posto prosječne plate u Federaciji BiH za 2017. godinu odnosno 331 KM.

Odlukom je utvrđena jednokratna novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta u visini od 20 posto prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2017. godine u iznosu od 153 KM.

Vlada je utvrdila iznos novčane pomoći na ime prehrane djeteta do šest mjeseci za nezaposlene majke porodilje čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25 posto prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz 2018. godine, u visini od 77 KM mjesečno po djetetu.

Pravo iz prethodnog stava isplaćivat će se u trajanju od maksimalno šest mjeseci, a zahtjev za ostvarivanje prava se može podnijeti najkasnije do jedne godine starosti djeteta.

Također je utvrđena visina naknade za obrok u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja za djecu iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe u iznosu od 1,00 KM po djetetu po danu redovnog prisustva nastavi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,