Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Neumski hoteli puni, očekuje se i dobra podsezona

Preuzmite sliku

Vrhunac je turističke sezone, a jedini bh. grad na moru pun je turista iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

– Trenutna situacija je odlična, svi hoteli su i dalje puni. Popunjenost hotela je oko 95 posto i ne smanjuje se gužva. Dosta ima “last minute” rezervacija, u zadnji tren se pune sobe, ali se opet sve proda – rekao je potpredsjednik Udruženja hotelijera općine Neum Davor Krešić.

Kako kaže, najviše gostiju dolazi iz bh. dijaspore, a tu su i gosti iz Francuske, Slovenije, Austrije, Poljske i Njemačke.

– U odnosu na 2019. godinu, posljednju sezonu prije korone, po broju posjetitelja ćemo biti u minusu, ali ćemo financijski biti u plusu – ocijenio je Krešić.

Što se tiče uticaja Pelješkog mosta na neumske turističke rezultate, po njegovim riječima, njegovo otvaranje ima i pozitivnih i manje pozitivnih strana.

– Jedan od ogromnih plusova Pelješkog mosta je što je rasteretio magistralu kroz Neum pa možemo normalnije funkcionisati za razliku od proteklih godina kada smo imali gužve i prometne blokade. Hoteli za sada nisu osjetili nekakav pad prometa, a što se tiče prometa ugostitelja i trgovina uz magistralnu cestu taj promet je sigurno opao, ali prerano je govoriti o konkretnim brojkama – istaknuo je Krešić te dodao kako su se vlasnici tih objekata posljednjih nekoliko godina pripremali na ovu situaciju.

Boljoj turističkoj slici Neuma pripomogla je i brza cesta Stolac – Neum, koja je omogućila veći priljev gostiju iz unutrašnjosti.

Po Krešićevim riječima, te brojke vide se na bookingu, a nova saobraćajnica bit će od vitalnog značaja i za kongresni turizam.

Bolja saobraćajna povezanost Neuma trebala bi uticati i na razvoj neumskog zaleđa što su općinske vlasti više puta isticale kao prioritet budućeg razvoja.

– Nadamo se da će novoizgrađena cesta Stolac – Neum otvoriti neumsko zaleđe. Trenutno imamo par kuća za odmor s bazenima i nekoliko agroturističkih imanja gdje gosti mogu otići, ali još je to u začecima. Ljudi se već pomalo vraćaju na svoju zemlju i u razgovoru s njima vidim da im je dosta zanimljiva ta priča – kazao je potpredsjednik Udruženja neumskih hotelijera.

Pored dobrih rezultata u špici sezone neumski hotelijeri, prema prvim pokazateljima, imat će i dobru podsezonu.

– Možemo reći da je broj rezervacija za podsezonu odličan, nadam se da će se i izrealizirati. Privatni smještaj padne početkom školske godine, a hoteli će raditi u punom kapacitetu. Ako se sve ovo ostvari, možemo govoriti o jednoj vrlo uspješnoj sezoni – zaključio je Krešić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,