Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neum je jedino mjesto u Evropi gdje legalno možete naručiti prstace, ali to nije za ponos

Preuzmite sliku

Prstaci rastu zavučeni duboko u stijene, kako bi se zaštitili od prirodnih neprijatelja i potrebno je najmanje deset godina da bi prstac narastao za jedan centimetar. Većina ovih školjki, koje se nađu na tanjiru, stare su oko 100 godina 

Mnogo se toga ove sezone u Neumu promijenilo, ali je jedno ostalo isto. Jedna od najvećih “znamenitosti” jedinog bosanskohercegovačkog grada na Jadranskom moru su prstaci – školjke čiji je izlov zabranjen svuda u Evropi, osim u BiH, piše Srpskainfo.

Jedino ovde možete, legalno i bez straha od drakonskih kazni, uživati u prstacima, školjkama koje su prava delikatesa. U nekim luksuznim neumskim hotelima prstaci se služe čak i na švedskom stolu, istina ne svaki dan, nego onda kada ih ima dovoljno.

  • Jer, to ipak, kako kažu ugostitelji, nije obična šnicla, pa da je izvadiš iz zamrzivača kad god ti se ćefne, nego rijetka školjka koja raste izuzetno sporo.

    Prstaci rastu zavučeni duboko u stijene, kako bi se zaštitili od prirodnih neprijatelja i potrebno je najmanje deset godina da bi prstac narastao za jedan centimetar. Većina ovih školjki, koje se nađu na tanjiru, stare su oko 100 godina.

  • Kilogram prstaca u Neumu i ove sezone košta od 100 do 120 KM, a jedna porcija 30 do 50 KM. Za ljubitelje dobrog i neobičnog zalogaja to i nije mnogo, ali za ekologe je konzumacija prstaca, kako tvrde “grešno zadovoljstvo”, kojim se uništava priroda.

    Branje prstaca i njhova prodaja je u svim evropskim zemljama, osim u BiH, strogo zabranjeno, ali se oni, “ispod stola” mogu naći i u Hrvatskog i Crnoj Gori. Pošto su prstaci u ovim zemljama ilegalni, oni su, kao i svako zabranjeno zadovoljstvo znatno skuplji.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,