Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Netransparentno planiranje karakteristika procesa javnih nabavki u BiH (VIDEO)

Preuzmite sliku

Netransparentno planiranje, kratki rokovi i neodgovorajući postupci, diskriminirajući kriteriji i tehničke specifikacije karakteristike su procesa javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, zaključeno je nakon završetka prve faze procesa monitoringa javnih nabavki u 2017. godini.

Monitoring su vršili timovi Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencije ”Eda” i Udruženja građana ”Tender” iz Banja Luke, Transparency Internationala BiH te Centra za istraživačko novinarstvo BiH.

Uime Transparency Internationala Aleksandra Martinović je kazala da su u prvoj fazi monitoringa pratili više od 2.400 javnih nabavki, ukupne vrijednosti više od 750 miliona KM.

– U okviru projekta planirane su tri faze, prva je bila procjena integriteta ugovornih organa u prethodnom periodu na osnovu revizorskih izvještaja – istakla je Martinović.

Druga faza, koja je počela u aprilu, odnosi se na javne nabavke u realnom vremenu, a prate 173 ugovorna organa, kod kojih su ranije analizirali integritet.

– Pratimo 30 roba, usluga i radova, podaci do kojih smo došli su vrlo obeshrabrujući. Zakon o javnim nabavkama, koliko god da je nedostatan, i takav se krši – rekla je Martinović.

Naglasila je da je u aprilu ove godine samo pola od onih koje su pratili imalo objavljen plan javnih nabavki, što je zakonska obaveza, ali da su postigli da do decembra više od 90 posto njih objavi taj plan.

Neki ugovorni organi odbijaju dati pristup toj dokumentaciji.

– Naprimjer, Trebinje nam je na početku davalo dokumentaciju, potom su je počeli kopirati i naplaćivati nam. Nakon toga su nam rekli da neće da zapošljavaju osobu za kopiranje i da nam neće dostavljati, reagovali smo u tom pravcu jer je to posao od pet minuta i može se proslijediti elektronski, to znači da se nešto krije – kazala je Martinović.

Uime Fonda otvoreno društvo Mervan Miraščija je istakao da od 2.400 javnih nabavki 612 nije bilo predviđeno u planovima javnih nabavki organa koji su raspisivali tendere.

– Posebno zabrinjava činjenica da od broja neplanirah javnih nabavki njih 421 je pokrenuto potpuno suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama – rekao je Miraščija.

Monitori su na konferenciji za medije u Sarajevu naveli konkretne primjere kada je vrijednost tendera značajno viša od planirane. Takav slučaj je s Trebinjem gdje planirana vrijednost radova na izgradnji i rekonstrukciji ulica i puteva u 2017. godini iznosi 327.777, dok vrijednost navedena u tenderskoj dokumentaciji iznosi 595.999 KM.

Kako je navedeno, jedan od najočitijih primjera nezakonitog i neefikasnog trošenja javnog novca zabilježen je monitoringom MH EPRS ZP RITE Gacko. Ta kompanija kupuje radove koji su u opisu poslova samog preduzeća. Konkretan posao dodijeljen je firmi Termogradin Gacko koja će za četiri mjeseca kopanja i prevoza zemlje na površinskom kopu RITE Gacko naplatiti skoro šest miliona KM.

Uvidom u ranije sklopljene ugovore utvrđeno je da je Termograding s RITE Gacko skopio 77 ugovora između 2011. i 2015. godine. Njihova ukupna vrijednost premašuje 43 miliona KM.

Monitoringom, u okviru ovog projekta, obuhvaćeni su svi nivoi vlasti u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje