Srijeda, 18. Juli 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nestašica lijekova u BiH već postala uobičajena pojava

Nestašica lijekova u BiH već je postala uobičajena pojava. Nakon što su početkom godine onkološki bolesnici ostali bez citostatika, kojih je na bh. tržištu nedostajalo ček osam vrsta, te nestašice lijekova kojima se liječe različiti mentalni poremećaji, ovaj put su na udaru oboljeli od autoimunih bolesti.

Ovisni o lijeku

Naime, kako doznaje NAP, u bh. ljekarnama više od mjesec dana nema lijeka Medrol (metilprednizolon) od 4 mg koji se koristi kao terapija za različita oboljenja, osobite autoimune bolesti (kožne bolesti, reumatoidni artritis, teške alergije). Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za NAP su početkom sedmice kazali kako će se Medrol od 4 mg u idućih nekoliko dana naći u ljekarnama diljem BiH. Zdravstveno stanje velikog broja pacijenata ovisi isključivo o tom lijeku te prestanak korištenja terapije može izazvati neželjene posljedice i pogoršanje osnovne bolesti. Nagli prestanak uzimanja kortikosteroidne terapije može dovesti i do smrtne posljedice.

Pacijenti s dijagnozom reumatoidnog artritisa, kojih je u BiH nekoliko desetaka hiljada, koriste taj lijek. O posljedicama za njihovo zdravlje zbog nestašice lijeka niko i ne razmišlja. Zbog ovakve situacije, pacijenti su ogorčeni, a dodatni problem su elektronički recepti koji se brišu iz sustava ako se lijek ne podigne u roku od 15 dana. Neki su već ostali bez recepta pa moraju ponovno ići u ambulante kako bi mogli podići lijek kad stigne u apoteke. Medrol nije jedini lijek kojeg trenutno nema na tržištu BiH. Merck Sharpe & Dohme BH d.o.o., nositelj dozvole za stavljanje u promet u BiH lijeka ELOCOM (mometazon), mast, 1 mg/1 g proizvođača Merck Sharpe & Dohme BV, je 11. septembra obavijestio ALM BiH da će se, prema ocjeni trenutnog stanja u lancu opskrbe, kasniti s ispunjavanjem narudžbi za predmetni lijek.

Uspostavljanje kontinuirane opskrbe očekuje se tokom idućeg mjeseca, a trenutno je na tržištu dostupan lijek s aktivnom supstancijom mometazon u obliku kreme – Elocom (mometazon), krema, 1 mg/1 g.•

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,