Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nešić stao na stranu Dodika: “Schmidt trebalo da podrži dijalog lidera, a ne da prijeti”

Preuzmite sliku

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenad Nešić smatra da je Christian Schmidt trebalo da pred Komitetom za vanjske poslove britanskog parlamenta podrži dijalog trojice lidera u BiH na čelu sa predsjednikom SNSD Miloradom Dodikom, a ne da pominje ekonomske sankcije Republici Srpskoj.

Nešić je rekao da finansijske sankcije Republici Srpskoj o kojima govori Schmidt neće proizvesti nikakve efekte osim što će otežati život u BiH i produbiti prisutna nerazumijevanja.

On je ocijenio da je Schmidt pred britanskim Odborom trebalo da pozdravi i brzo formiranje Vijeća ministara.

– Pozivam Schmidta da iskoristi dio svog autoriteta da popravi ekonomsku sliku BiH, da dovede nekog stranog investitora ovdje, a ne da prijeti bilo kakvim sankcijama Republici Srpskoj, pogotovo finansijskim – istakao je Nešić.

Schmidt je jučer svjedočio pred Komitetom za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije, te je govoreći o sankcionisanju političkih predstavnika iz Republike Srpske naveo da se zalaže za ekonomsko uslovljavanje i da su već na tome radili i EU i Njemačka, te da će u tom smjeru razgovarati i sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

Schmidt je kritikovao odluku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o dodjeli odlikovanja predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu povodom Dana Republike, kao i svečani defile organizovan u istočnom Sarajevu, a rekao je i da bi volio da je ovo sada vrijeme Paddya Ashdowna kada je bila snažnija podrška međunarodne zajednice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje