Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nepoznati detalji iz života najtraženijeg bjegunca Edina Gačića

Pošto se radi o psihički poremećenoj osobi teško je govoriti o motivu. Pitanje je da li je imao motiv ubiti policajca jer je prije nekoliko dana ubio nevinog čovjeka. On je ubio majku i zatim je sjedio dva sata u stanu i jeo rahat lokum i slušao muziku, kazao je u Novom danu ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, Aljoša Čampara.

Gačić je pucao i vjerovatno oduzeo oružje pripadniku ministarstva unutrašnjih poslova FBiH. Da li je Gačić imao motiv da napadne i ubije policajca?

Pošto se radi o psihički poremećenoj osobi teško je govoriti o motivu. Pitanje je da li je imao motiv ubiti policajca jer je prije nekoliko dana ubio nevinog čovjeka. On je ubio majku i zatim je sjedio dva sata u stanu i jeo rahat lokum i slušao muziku. Nakon toga otišao je u Crnu Goru gdje je i uhapšen.

Kako vratiti povjerenje građana u sigurnost?

Apsolutno ćemo učinit sve da zaštitimo naše građane u Sarajevskom kantonu, kao i u drugim kantonima i na području Federacije. Mogu obećati građanima da će sve policijske strukture dati maksimum. Mislim da naše policijske agencije imaju i znanja, i želju i htjenje da rade svoj posao na profesionalan način. Iskreno se nadam da ćemo ga uhvatiti prije nego što počini novo nedjelo.

Čiji je propust što je Gačić nakon višestrukog ubistva na slobodi?

To nije pitanje za mene. Nevjerujem da je Gačić jedini slučaj takve osobe koja je na slobodi. Međutim takva su naša zakonska rješenja. Vidili ste i po izvještajima da u zatvorima nisu imali problema s njim. Tačno je da je upravnik zatvora u Bihaću upozoravao da on mora nastaviti sa liječenjem.

Dugo ste na čelu FMUP-a, je li vrijeme da se mijenja ustroj i odnos u FMUP-u?

Davno je bilo. Mislim da je ovakav način ustroja, ne samo na federalnom nivou, neodrživ. Naše policijske agencije i dobro rade kakvo je ustavno uređenje. Ja kao ministar nemam nadležnosti nad nekim agencijama u FBiH, a problem je i što direktor Federalne uprave policije nema nadležnosti nad kantonalnim MUP-ovima. Saradnja između policijskih agencija u FBiH je na dobrovoljnoj osnovi. Kada smo htjeli da napravimo običan sporazum, memorandum, kako bi popravili stanje – HDZ je to odbacio. To je problem, mora postojati jedna centralna tačka makar na nivou entiteta. U RS-u imate mnogo bolju situaciju. Vi ovdje imate 10 komesara, 10 ministara i jedanaesti je direktor Federalne uprave policije. Policija je kao i vojska – mora biti glavnokomandujući.

Dokle se stiglo sa istragom u vezi s ubistvom sarajevskih policajaca?

Mislim da je u završnoj fazi i trebalo bi ubrzo slučaj doći do kraja. Sumnjiče se oni ljudi koji su nalaze još uvijek u pritvoru. Nemojte misliti da su ubice naših policajaca da su to obični džeparoši. Oni su kriminalci visokog ranga i svjesni su sankcija i posljedica koje će nastupiti, koliko će biti osuđeni za ovakav gnusni čin, i zato se oni dobro brane – brane se šutnjom. Neće da progovore u pritvoru već drugi, treći mjesec. Budite sigurni da su policajci i policijski službenici, pa i u Kantonalnom tužilaštvu, zainteresovani da takve monstrume, takve ubice privedu licu pravde i kazne ih na adekvatan način. Ubistvo policajca je napad na državu. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje