Petak, 15. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nenad Perović oslobođen krivice za ratni zločin u Rogatici

Sud BiH oslobodio je nepravosnažno Nenada Perovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske krivice za učešće u progonu civila, pomaganju u silovanju i učestvovanju u seksualnom zlostavljanju dvije žene u selu Dobrašina kod Rogatice, u ljeto 1992. godine.

Prema presudi, Perović je oslobođen da je u noći između 2. na 3. august 1992. godine u selu Dobrašina u kući Bege Grabovice pomogao nepoznatom vojniku da siluje zaštićenu svjedokinju S-1. Također, on je prema drugoj tački optužnice oslobođen da je istu noć seksualno zlostavljao zaštićenu svjedokinju S-2.

– Vijeće nalazi da su iskazi svjedokinja S-1 i S-2 protivriječni, nepouzdani i neuvjerljivi i nije se moglo doći do zaključka u pogledu identiteta osoba koje su počinile krivična djela – rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća, Lejla Konjić-Dragović.

Optuženi se prema presudi oslobađa naknade troškova sudskog postupka, a oštećena S-1 se upućuje na parnicu.

Optužnica tereti Perovića da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, u noći između 2. i 3. augusta 1992. u selu Dobrašina kod Rogatice pomogao drugom vojniku da siluje oštećenu S-2, da bi u istoj noći sam izvršio drugi oblik teškog seksualnog nasilja nad oštećenom S-1.

Izricanju presude nije prisustvovao optuženi i njegova odbrana.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH. (BIRN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje