Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nema struje ali ima domaće hrane: Prokoško jezero je skriveni raj naše zemlje

Preuzmite sliku

Prilično loš 15 kilometara makadamski put vodi vas do ovog čarobnog mjesta koje se polovinom oktobra raseljava, i ponovo naseljava u aprilu.

Često kada pričamo o Bosni i Hercegovini, spominjemo tu nevjerovatnu prirodu kojom se toliko ponosimo. Pričamo o jezerima i rijekama. Vodopadima i planinama od kojih zastaje dah. A nekako nam se čini, da ta priroda, nigdje ne dolazi toliko do izražaja, kao na Prokoškom jezeru.

Ovo je bez dileme jedno od najljepših mjesta u prirodi u Bosni i Hercegovini i jedno od rijetkih gdje možete da uživate u čistoj i gotovo netaknutoj prirodi, a opet imate sav komfor koji vam je potreban.

  • Naime, noćenje u prelijepim vikendicama, možete pronaći za oko 50 -70 KM, a u nju može da stane i do 10 ljudi. Vikendice su zaista lijepo sređene i opremljene, sa svim potrebnim sadržajem koji vam može trebati kao i jako dobrim grijanjem, jer noći na planini koliko god posebne bile, često su dosta hladne.

  • A kada ujutro ustanete, umijete se hladnom izvorskom vodom i izađete napolje, dočekaće vas pravi mali raj. Postoji li nešto ljepše nego probuditi se uz pogled poput ovog, sjesti na drvene klupe, izvaditi hranu koju ste spremili i doručkovati sa dragim prijateljima, uživajući u svoj ovoj ljepoti.

  • – Ovdje nema struje, ali ima domaće hrane, specijalitet je pita, velika tepsija 20KM, manja tepsija 10KM, ulaz za auta 10KM i ulaz po osobi 2KM, u jeku špice bude i par hiljada ljudi, nekada je bilo domaćina, seljaka koji su držali stoku i do 5.000 ovaca je bilo i na stotine krva, sada je dosta manji broj do 400 ovaca i 50 tak krava, pored toga ovaj kraj je prebogat borovnicama, navode domaćini.

  • U prilogu pogledajte i fotografije koje je za Tuzlanski.ba na ovoj bh. ljepotici zabilježio fotograf Dario Matić:  

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje