Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nelson i Inzko reagovali na smjenu Dževada Kormana

Preuzmite sliku

Odluka Vlade Tuzlanskog kantona o smjeni kantonalnog komesara policije pokazuje da vlasti nisu spremne da poštuju osnovne principe dobrog upravljanja, a posljedice će snositi građani, navodi se u zajedničkoj izjavi ambasadora SAD-a u BiH Erica Nelsona i visokog predstavnika Valentina Inzka.

U zajedničkoj izjavi, nakon današnje smjene direktora kantonalne Uprave policije Dževada Kormana, naglašava se da zvaničnici koji imaju mandate u nepolitičkim institucijama, poput policije, ne bi trebali da budu smjenjivani samo zbog promjene političke konstelacije, već vrednovani na osnovu objektivnih i profesionalnih standarda, prenosi Srna.

“Odgovornost i transparentnost sastavni su dijelovi dobre uprave i efikasnih institucija koje služe javnom interesu, a kontinuirani napadi političkih organa u Tuzlanskom kantonu na nezavisnost policije pokazuju da nema dovoljne opredijeljenosti za profesionalizam”, poručuje se u izjavi Nelsona i Inzka.

U saopštenju iz OHR-a podsjeća se da su Nelson i Inzko u novembru prošle godine uputili vlastima Tuzlanskog kantona zajedničko pismo u kojem su upozorili na poteze koji omogućavaju direktnu političku kontrolu nad policijom.

Nelson i Inzko smatraju da današnja odluka Vlade Tuzlanskog kantona nije donesena u interesu javnosti, te da ispoštovati procedure samo po sebi ne znači i dobro upravljanje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,