Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neizvjesno skijanje na Bjelašnici i Igmanu

Preuzmite sliku

Iako je Vlada Kantona Sarajevo još polovinom oktobra dala garancije Bor banci za kredit u iznosu od osam miliona KM, te je predsjednik Nadzornog odbora ove firme Muhamed Gadžović potvrdio da je kredit stigao, radnici KJP “ZOI'84” tvrde da kredit još nisu dobili, te da od toga nema ništa.

Zbog svega toga još je neizvjesno da li će na Bjelašnici i Igmanu ove godine uopšte biti skijanja.

Novca nema da počnemo sezonu. U firmi vlada prava anarhija. Nijedna plata, od skoro 15 koliko nam duguju, još nam nije isplaćena“, kaže Alija Hodžić, predsjednik Sindikata radnika KJP “ZOI'84”.

On ističe da su radnici ove firme od juna u generalnom štrajku, te da ne planiraju nastaviti raditi dok im ne bude isplaćeno 9,5 plata.

Ugovorom koji smo potpisali s Upravom do 31. oktobra trebalo je da bude isplaćeno 9,5 plata, ali se to nije desilo do danas“, rekao je Hodžić.

Ovo preduzeće ima višemilionske dugove, a kao garant da će vratiti dug banci dali su jedino vrijedno što imaju, a to je zgrada Direkcije koja se nalazi u centru grada. Ono što slijedi u okviru “sanacionog programa” preduzeća jesu otkazi za skoro 40 radnika.

Nećemo to prihvatiti. Koga da otpuste? Nemaju koga! Mi se ovdje patimo, nemamo hljeba da jedemo, duguju nam toliko. Najlakše je otpustiti radnike. Sindikat na to neće pristati“, kaže Hodžić.

Tvrdi da nema nikakve saradnje između Uprave i radnika, te da oni nemaju nikakve informacije o tome šta se dešava u firmi.

Novi direktor Midhat Hubijer došao je u Upravu iz Nadzornog odbora i znao je šta se dešava. Isto tako zna da je nelegalno izabrana Uprava jer u toku je sudski proces zbog toga što je jedna od koleginica tužila firmu i Upravu zbog neregularnih izbora na pozicije”, ističe Hodžić.

Midhata Hubijera nismo uspjeli dobiti jer su nam u njegovom uredu rekli da nije raspoložen davati izjave, pišu Nezavisne.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,