Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nehumani uslovi: Migranti u kampu ‘Lipa’ dočekali prvi snijeg

Preuzmite sliku

U kampu Lipa nalazi se 1.400 migranata koji su proveli noć u neuslovnim šatorima bez struje, grijanja, nedovoljno hrane. Snijeg koji je počeo padati u petak poslijepodne dodatno je pogoršao ionako lošu situaciju. Tek nekolicina migranata uspjela je prenoćiti u kontejnerima koji su ostali nakon povlačenja osoblja IOM-a i drugih organizacija.

U kampu se nalaze pripadnici MUP USK, volonteri Crvenog krsta koji dijele obroke, ali još uvijek nije poznata sudbina ovih migranata. Uposlenici IOM-a od srijede nisu u kampu Lipa, a lokalne vlasti ne dozvoljavaju povratak migranata u Biru, piše Patria.

Iz bh. institucija muk i tišina. No, kako se moglo čuti iako je jučer bio Božić održavani su sastanci u Parlamentarnoj skupštini BiH o migrantskoj krizi. Danas se na Twitteru oglasio šef Misije IOM-a Peter Van der Auweart koji je napisao da šatori u kojima borave migranti u Lipi mogu se urušiti u svakom trenutku pod težinom snijega.

“Snijeg je pao, temperature su ispod nule, nema grijanja, ništa. Ovako niko treba živjeti. Trebamo političku hrabrosti i akciju odmah”, napisao je on.

Ono što se trenutno dešava u kampu Lipa nije samo migrantska, već i humanitarna i zdravstvena kriza na koju bh. vlasti još uvijek nemaju odgovor.

Prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge neće pomoći migrantima da prežive zimu u Lipi koja nema nijedan uslov za koliko toliko normalan boravak.

Ove sedmice odlukom Vijeće ministara BiH predviđeno je da kamp Lipa bude kontejnerskog tipa, ali do danas nije dopremljen niti jedan. Migranti su nakon zatvaranja kampa 23. decembra izazvali požar u kampu u koji su se vratili dan poslije jer im nije dozvoljen ulazak u Biru. Nekoliko stotina migranata provelo je noći pod otvorenim nebom, neki su se zaputili prema drugim gradovima, a treći su pokušali prijeći u Hrvatsku. (Foto: Džemal Ćatić | RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,