Subota, 8. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nedim Sladić: Dok ljepše vrijeme ne dođe, naoružajte se kišobranom

Preuzmite sliku

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić oglasio se na Facebooku, a sve povodom velikih vremenskih razlika i povukao paralelu u odnosu na prošlu godinu.

Naveo je da smo prošle godine u ovo doba vodili bitku sa požarima diljem BiH, ali i visokim temperaturama i sušom.

Šta nam, naspram ovog gore navedenog, toliko smeta malo svježijeg vremena? Istina, temperature su ispod uobičajenih, ali manje je štete. Jasno je da je dugo vremena promjenjivo i nestabilno, i da nam sunca itekako treba, no prije ili kasnije priroda sve to izbalansira. Zato nemojte se iznenaditi ukoliko se sve najednom preokrene pa nas na ljeto poklope višednevne vrućine i izraženi afrički utjecaji – naveo je Sladić.

Naglasio je da dok ljepše vrijeme ne dođe, da se naoružamo kišobranom.

U toku predstojeće noći i dalje se prognoziraju padavine u većem dijelu zemlje. U nižim područjima prognozira se većinom kiša i susnježica, a u područjima iznad 600 metara nadmorske visine snijeg. Za razliku od prošlog utorka kada je veći dio Bosne i Hercegovine osvanuo pod debljim snježnim pokrivačem, ovog puta to neće biti slučaj. Zbog kruženja vlažnog zraka, padavine će se nastaviti i tokom sutrašnjeg dana, no glavninom na sjeveru i sjeveroistoku Bosne, dok u ostatku zemlje one su slabe, povremene i mjestimične. U niskoj Hercegovini se prijepodne prognozira prestanak padavina, a tokom dana umjerena bura rastjeruje oblake pa se očekuju intervali djelomične vedrine – istaknuo je poznati meteorolog.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,