Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nebojša Vukanović otkriva otkud moćnicima stanovi u Moskvi

Preuzmite sliku

Za pola godine, pored 880.000 maraka redovnog finansiranje rada Predstavništva RS u Moskvi, prebačeno je dodatnih 1.760.000 maraka za navodno promovisanje potencijala RS u Rusiji, tvrdi Vukanović na svom Blogu.

Predstavništvo RS-a u Moskvi, između ostalog, vlastima u tom entitetu služi za izvlačenje novca iz budžeta RS-a i njegovo “prelijevanje” u privatne džepove, tvrdi zastupnik u Narodnoj skupštini Nebojša Vukanović.

Njegov tekst prenosimo u cijelosti:

– Teško je i nepojmljivo prosječnom građaninu Republike Srpske shvatiti razmjere pljačke i pohlepe otuđene političke oligarhije i moćnika na vlasti. Ilegalno i nezakonito prebacivanje novaca iz budžeta Republike Srpske u Rusiju za fiktivne potrebe rada Predstavništva Republike Srpske jedan je od primjera pljačke građana i izvlačenja narodnog novca iz budžeta u privatne džepove moćnika. Već iz prve rečenice Dopisa, koji je šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović uputio Vladi Republike Srpske 13. januara 2020. godine, u kome se navodi da se od Vlade traži novac u skladu sa „dogovorom sa višim rukovodstvom Republike Srpske“, jasno je da se krši ustavni poredak i pokazuje kako postoji neko iznad Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske koji odlučuje o prebacivanju i trošenju novaca iz budžeta.

(NE)UTEMELJEN ZAHTJEV

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović uputio je 13. januara 2020. godine Dopis Vladi u kome traži da mu se odobri dodatnih 375.000 eura plus 20 posto za plaćanje PDV-a, za navodnu promociju industrijskih potencijala Republike Srpske u Rusiji. Zanimljivo da Perović traži ogroman novac za učešće na izložbi koja je već održana, što jasno piše u Dopisu, te traži da se finansira nešto što je već plaćeno i održano, što govori koliko je zahtjev (ne)utemeljen.

Višković je brzo izašao u susret zahtjevu Duška Perovića, pa je Vlada 06. marta 2020. godine donijela Zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo finansija Srpske da obezbijedi 880.000 maraka za „promociju privrednih potencijala Republike Srpske na ruskom tržištu“, a za realizaciju Zaključak zadužuje se Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Već 19. marta 2020. donijeto je Rješenje kojim se odobrava relokacija sredstava Budžetske rezerve u iznosu od 880.000 maraka i novci su prebačni u Moskvu na račune Predstavništva Republike Srpske.

Zanimljivo da je šest mjeseci ranije, 19. septembra 2019. godine, Vlada Republike Srpske donijela Zaključak da se upoznala sa „usmenom informacijom o zahtjevu za dodatno finansiranje u vezi sa promocijom ekonomskih i turističkih potencijala Republike Srpske“ i zadužila Ministarstvo finansija Republike Srpske da obezbijedi 880.000 maraka za promociju, i to 570.000 maraka Ministarstvu privrede i preduzetništva a 310.000 Ministarstvu trgovine i turizma. I ovi novci su prebačeni u Rusiju.

ORGANIZOVANA PLJAČKA

Dakle, za pola godine, pored 880.000 maraka redovnog finansiranje rada Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, prebačeno je dodatnih 1.760.000 maraka za navodno promovisanje potencijala Republike Srpske u Rusiji i učešće na sajmu. Jasno je da se radi o izvlačenju novca, da se pojedine prenaduvane stavke fiktivno plaćaju dva puta, a da je novac završio u džepovima moćnika.

Prema mojim saznanjima u martu ove godine iz Vlade na račune Predstavništva Republike Srpske u Moskvi prebačeno je još 2,4 miliona maraka, po 1,2 miliona preko računa Ministarstva trgovine i turizma te Ministarstva privrede i preduzetništva, ali Odluke nisu objavljene u Službenom glasniku, iako je to obaveza. Radi se o jasnim zloupotrebama i organizovanoj pljački budžeta, naroda i narodnog novca.

I onda se pitamo otkud našim moćnicima, tajkunima i političarima, nekretnine i stanovi u Moskvi?, piše Vukanović u svom blogu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje