Srijeda, 14. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ne smiruju se klizišta u Bratuncu, Šekovićima, Loparama, Zvorniku

Preuzmite sliku

Klizišta u općinama Bratunac, Lopare, Milići, Zvornik, Šekovići, Srebrenica i dalje su aktivna, a na pojedinim mjestima su pokrenula i minska polja.

Iz Civilne zaštite RS-a su potvrdili da se u Bratunacu svakodnevno radi na uspostavljanju normalnih uslova za život, ali konačan broj klizišta je 126, a broj evakuisanih osoba usljed pokretanja tla je 170.

I dalje su blokirani putni pravci: lokalni put Bratunac-Drinjača u mjestu Polom (klizište) i put Bratunac-Skelani u mjestu Žlijebac (klizište).

U općini Vlasenica brojni odroni na putnim komunikacijama su i dalje jedan od većih problema na ovom području.

Iz Civilne zaštite preciziraju da je u zaseocima Čelebići i Hasanovići 47 osoba evakuisano, dva objekta su srušena, a 17 ugroženo.

U Mjesnoj zajednici Gornji Zalukovik klizište ugrožava jednu kuću, u mjestu Tišča ugroženo je sedam objekata, pa je izvršena preventivna evakuacija 12 osoba.

Na području Zvornika, u mjestima Boškovići, Sopotnik, Malešić, Zelinje, Križevići, Karakaj i Roćević klizišta ugrožavaju oko 300 domaćinstava sa oko 1.000 stanovnika.

Klizišta su i dalje aktivna i sporadično se javljaju nova.

Posebna opasnost prijeti od širenja postojećih klizišta, kao i mogućnosti pomjeranja mina iz minskih polja u Mjesnoj zajednici Šetići.

Prekinute su putne komunikacije: regionalni put Drinjača-Bratunac i nekoliko lokalnih i nekategorisanih puteva koji se trenutno raščišćavaju.

U općini Lopare do sada je evidentirano 270 klizišta koji su ugrozili elektro-instalacije, PTT instalacije i veliki broj kuća.

Više od 150 kuća je direktno ugroženo, a više od 120 osoba evakuisano, kao i osam grla krupne stoke. I dalje je veliki broj lokalnih i nekategorisanih puteva prekinut zbog klizišta. Jedan manji dio općine je i dalje bez napajanja električnom energijom.

U milićkom naselju Bukovica klizište je ugrozilo tri objekta, u Mjesnoj zajednici Dubnica također tri objekta, u Mjesnoj zajednici Milići 2 klizišta ugrožavaju jedan objekat, kao i Bešićima i Donje Vrsinje.

I u općini Srebrenica broj klizišta se stalno povećava (ugrožavaju lokalne nekategorisane putne pravce), a blokiran je putni pravac u Mjesnoj zajednici Potočari-lokalni put – Potočari-Slatina. Ukupno na području ove općine je za sada evidentirano oko 120 klizišta.

Klizište na lokaciji Ugljevik-Prigradsko ugrožava jedan stambeni objekat, u Bogutovom selu dvije kuće i ljudi su evakuisani, zatim u Srednjoj Trnovi jedna kuća je ugrožena i iz nje je izvršena evakuacija.

U općina Šekovići je također evidentiran veći broj klizišta koja ugrožavaju oko deset stambenih objekata iz kojih je evakuisano dvadeset osoba.

Stanovnici koji su bili evakuisani (zbog klizišta) na svoju odgovornost su se vratili u objekte.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje