Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nastupi, izjave i gafovi koji su obilježili predizbornu kampanju u BiH i usijali društvene mreže

Preuzmite sliku

Ovogodišnja predizborna kampanja povodom lokalnih izbora koji će se održati u nedjelju došla je do svog završetka, društvene mreže vrve od gafova kandidata za pozicije načelnika gradova, odnosno općina, te kandidata za gradska vijeća. 

Debatne emisije koje su obilježile prepirke sa uvredama, međusobnim ‘tepanjem’ kandidata, ili dijeljenje promotivnog materijala kandidata u vidu teglice eurokrema, toplomjera na kojem je odštampan logo stranke, mirisa za auto i slično, definitivno ostavljaju bez komentara.

Posljednjih dana aktuelan je video snimak predizbornog skupa u Banovići-selu, na kojem je federalna zastupnica ispred PDA stranke, Elzina Pirić prisutnima poručila;

“Banovići Selo ne mogu pripadati nikome, osim srcu Mirsada Kukića. Mirsad Kukić je lider u Banovićima. Samo je jednog Bog poslao s neba nama. Pogledao nas je davne ‘58 i usijalo je sunce u Banovićima. Tog dana Mevla je rodila Mirsada Kukića i nijednog više”, kazala je Pirić, što je naišlo na ovacije velikog broja prisutnih simpatizera i članova PDA.

Ubrzo su korisnici društvenih mreža počeli dijeliti razne fotomontaže, ali i videozapise sa likom Mirsada Kukića, pa je tako lider PDA ‘postao’ izlazeće sunce u popularnim Teletabisima.

Dario Pekić, kandidat za gradonačelnika Visokog i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gradonačelnici Visokog Amri Babić koja mu je protukandidat obratio se sa “mače moje”, te svojim izlaganjima još jednom pokupio brojne komentare na društvenim mrežama.

“Mače moje, osam godina vladaš. Pusti i mene četiri godine da vidim znam li ja išta oko toga. Pa da vidimo šta će i neko drugo uraditi kad to tako nezavisno ide. Moramo ishvatiti ovo je naše takmičenje i nema veze ko je gdje bio, već ko je koliko sposoban da u životu nešto napravi. A ja mislim o sposobnosti našoj se vidi – kazao je Pekić.

Kandidat za načelnika Kalesije izazvao je brojne reakcije nakon svog gostovanja u debatnoj emisiji na RTV TK u kojoj su predstavljeni  kandidati za načelnika Kalesije.

Naime, jedan od kandidata bio je i Izet Paloš ispred BPS-a. U svom petominutnom izlaganju kandidat BPS-a je govorio o tome kako treba kontrolisati potrošnju budžeta, odnosno kako biti transparentan u radu.

Njegov način izlaganja izazvao je brojne reakcije, a korisnici društvenih mreža okarakterisali su da je evidentno bio pod dejstvom alkohola.

Kako pažnju javnosti, tako i CIK-a BiH privukao je kandidat za načelnika Općine Ilidža Fikret Prevljak (SDA). Naime, Prevljak je tokom jednog skupa poručio kako predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića “neće biti”.

Naša stranka je sve prijavila CIK-u koji je pokrenuo postupak protiv Prevljaka.

Na konstataciju novinarke Al Jazeere Balkans da je riječ o nedvosmislenoj prijetnji, Prevljak je kazao da on misli drugačije.

“Pa ne vjerujem da je nedvosmislena, to je upravo dvosmislena”, ustvrdio je Prevljak.

Također, Prevljak je tokom gostovanja na debatnoj emisiju na TVSA izgovorio par gafova, što nije moglo promaći korisnicima društvenih mreža.

Ima li korone i šta je to zapravo, pokušao je objasniti na TV debati kandidat za načelnika Velike Kladuše Adem Pajazetović.

Odgovarajući na pitanje na TVUSK, Pajazetović je doslovno rekao:

“Pa ne znam šta bih vam rekao oko te bolesti. Bolesti ima neke, je li to korona ili prihlada. Ja sam imao direktni kontakt sa osobom koja je imala koronu, to je Fuad Sulejmanagić. Ja sam oš'o da se uvjerim, izgrlio sam ga, izljubio sam ga, da vidim nebili se razbolio, ali nisam se razbolio. I šta da vam kažem”, kazao je Pajazetović o koronavirusu.

Političke stranke ni tokom ove predizborne kampanje nisu štedjeli. Osim što su potrošile milione na oglašavanje, značajna svota potrošena je na “reklamne materijale”. Ove godine svoje birače su odlučili nahraniti, dezinfikovati, ali i izliječiti od bolova.

Pandemiju korona virusa iskoristili su i iz Ujedinjene Srpske koji su od početka kampanje dijelili dezinfekciona sredstva, ali su otišli i korak dalje pa su sami vršili dezinfekciju čak i po vjerskim objektima. No, tu nije kraj. Građanima su dijelili i digitalne toplomjere sa svojim logom.

  • Kada su u pitanju stranke sa sjedištem u Sarajevu, odlučili su se za standardne promotivne materijale, a malo inovativniji su bili kandidati SDA za načelnike. Tako smo na čokoladi vidjeli lik Semira Efendića, Nedžada Ajnadžića na vlažnim maramicama sa podacima na listi, dok se na mirisima za vozila našao lik Fikreta Prevljaka. Osim dijeljenja “materijala”, kandidati su imali i neobične aktivnosti.

    Posmatrači TI BIH do sada su ispratili 974 predizborna skupa, a stranke su 140 puta dijelile poklone ili druge vrste pogodnosti biračima poput besplatnog prevoza za sve građane u Brčkom tokom kampanje, koje je dodjeljivala Socijalistička partija ili besplatnih seroloških testova koje je dijelilo SNSD Banja Luka. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje