Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nastavljeno suđenje u Tuzli: Zetu Vesne Švancer prijeti optužnica zbog sumnje na lažno svjedočenje

Vesni Švancer koja je optužena za zloupotrebu položaja, jer je koristeći svoju političku poziciju počinila niz krivičnih djela danas je nastavljeno suđenje u Općinskom sudu u Tuzli. Jedan od svjedoka bio je i njen zet Elvin Huseni kojem zbog sumnje na lažno svjedočenje prijeti optužnica.

U optužnici se navodi da je Švancer formirala kriminalno udruženje, u kojem su bili njena bivša vozačica Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava budžeta Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, uslovljavali da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Na suđenju je svjedočio i Raif Ahmić predsjednik taekwondo kluba “Crni labudovi” iz Visokog, koji je ispričao da je u jednoj kafani sreo Azru Džafić, tadašnju vozačicu Vesne Švancer, oja mu je rekla da postoji način da dobije neki novac za klub.

“Našli smo se sutradan u istom objeku u Viskom i ja sam predao zahtjev za novčanu pomoć. Dogovor je bio da ću dobiti 1.000 KM, s tim da 500 KM moram vratiti nazad. Azra je rekla da joj javim kada dobijem novac. Prvo mi je u klub stigla odluka o dodjeli 2.700 KM, što je bilo iznenađenje jer samo očekivao 1.000. Javio sam Azri i ona je rekla da će neko doći da uzme pola novca”, ispričao je Ahmić.

Kroz nekoliko dana na dogovoreno mjesto u Visokom došao je čovjek u crnom automobilu i bez upoznavanja za 30-ak sekundi pokupio novac i otišao.

“Javio sam Azri da sam predao novac i više se nikada nismo čuli”, zaključio je Ahmić, koji je potvrdio da nikada nije kontaktirao sa optuženom Švancer.

Svjedok Emir Goralija ispričao je da je Vesnu Švancer upoznao putem Facebooka, kada joj je ispričao da nema posla i sa majkom koja je šećeraš živi kao podstanar, da je dužan za kiriju te je tražio pomoć.

“Vesnu sam lično upoznao na iftaru u mjestu Moštre kod Visokog. Ona je pričala s predsjednikom SBB-a u Visokom Jasminom Omanovićem, a on je onda došao do mene i rekao mi da Vesna želi da porazgovaramo. Tada mi je obećala novčanu pomoć u iznosu od 1.500 KM, ali da moram ispuniti zahtjev za dodjelu novca. S obzirom na to da se ja ne razumijem toliko u rad na računaru, rekao sam Vesni da ne znam kako da popunim zahtjev, a ona mi je rekla da će ona sve završiti. Dao sam joj podatke koji su joj trebali, kao i broj bankovni računa moje mame koja ima dijabetes. Nakon što sam na bankomatu provjerio da je novac uplaćen, obavjestio sam Vesnu”, rekao je te naglasio da nije potpisao nikakav zahtjev koji je Švancer obećala da će pripremiti.

Nastavio je da nakon uplate novac nije podizao s računa te da ga je nekoliko dana kasnije Švancer kontaktirala i naredila da joj vrati dodijeljena sredstva.

“Rekla mi je ‘Ako ga nećeš ti, ima ko hoće’, a spomenula je i da bi policija mogla imati posla. Poslala mi je broj računa na koji trebam uplatiti novac, kao i ime i prezime osobe. Mislim da se osoba zvala Elvin”, rekao je Goralija koji je nakon uplate novca u Raiffeisen banci uplatnicu predao policiji.

Priču svjedoka potvrdila je i njegova majka Paša Goralija, koja je rekla da je Vesna stupila u kontakt sa njenim sinom te da je najveća sreća u tome da novac koji su dobili nisu odmah trošili.

Kroz suđenje se ispostavilo da je novac legao na račun Elvina Husenija, zeta Vesne Švancer, koji je danas također svjedočio. On je potvrdio da ima račun na svoje ime u Raiffeisen banci, ali na pitanje tužioca Dalibora Bingasa o uplati 1.500 KM iz 2016. godine, koju tužilaštvo ima u svom posjedu, rekao je da se ne može sjetiti tog novca.

Nakon toga tužilac Bingas tražio je od suda da naknadno dobije ispis svjedočenja Elvina Husenija i najavio da će on biti optužen zbog davanja lažnog iskaza. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje