Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nastavljena potraga za mladićem koji je upao u Miljacku

Preuzmite sliku

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa svojim pripadnicima od ranih jutarnjih sati je na terenu, peti dan potrage za mladićem koji je na Dolac Malti u Sarajevu upao u Miljacku.

Glasnogovornica FUCZ Majda Kovač kazala je Feni da jedna ekipa sinoć nije ni prekidala potragu, radilo se s baterijskim lampama, reflektorima, pregledao se vizuelno jedan dio rijeke, koliko se sinoć moglo učiniti, od Visokog prema Kaknju.

– Jutros se krenulo od Zenice nizvodno prema Kaknju, dva tima su na brani u Kaknju, jedan je na mjestu ulijevanja Lašve u Bosnu – navela je Kovač.

Dodala je da su pored pripadnika FUCZ, na terenu i volonteri. Već je pristiglo oko 70 volontera koji su raspoređeni, a i dalje pristižu.

– Rijeka je podijeljena u sektore. Naše ljudi, vođe timova, idu s volonterima kako ne bismo ugrozili njihovu sigurnost. Tačno se zna gdje se ko nalazi. Baza vođenja operacija je postavljena u Kamberović polju u Zenici gdje su uposlenici Operativnog centra FUCZ koji prate tačne lokacije svih učesnika potrage – istaknula je Kovač.

Po njenim riječima, s pripadnicima FUCZ i danas je na terenu Specijalna jedinica MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, a očekuju da im se pridruže i pripadnici Jedinice za aktivnosti na vodi Kantonalne uprave civilne zaštite Zenica.

Kovač kaže da se u Sarajevu nalazi Kantonalna uprava civilne zaštite, koja rukovodi aktivnostima u tom dijelu, sa pripadnicima Federalnog MUP-a, MUP-a Kantona Sarajevo, od mjesta gdje je mladić pao u vodu pa sve do Visokog. Na terenu su i pripadnici GSS Novi Grad Sarajevo i GSS stanica Ilidža.

– Proširili smo potragu i prema Doboju, uključili smo ponovo danas i pse koliko to bude moguće da rade, dronovi su također na terenu. I danas činimo sve da se mladić pronađe. Trenutno čamci nisu u vodi. Nije moguće zbog jake struje, mutne vode i vremenskih uslova još uvijek spustiti čamce. Kad to bude moguće, gdje bude indikacija da moramo pretražiti taj teren, tamo ćemo namjenski spuštati čamce – kazala je Kovač.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje