Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nastavlja se masovni odlazak radnika: Skoro svakog sata jedna osoba manje na evidenciji Biroa za zapošljavanje TK

Preuzmite sliku

Poslodavci na području Tuzlanskog kantona već duže vremena imaju problem s nedostatkom radne snage, uprkos tome na evidenciji JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Tuzla se trenutno nalazi 74,448 nezaposlenih osoba. 

Iz Službe za zapošljavanje kažu da je u posljednjih par godina povećan broj zahtjeva poslodavaca posebno za zanatskim zanimanjima. Naime, najviše se traže građevinski, turističko-ugostiteljski i jednim dijelom metalurški radnici. Najizraženija potreba je ipak za zidarima, tesarima i armiračima.

 • “Što se tiče osoba s visokom stručnom spremom najviše su traženi inžinjeri mašinstva, elektrotehnike, magistri farmacije i doktori medicine.”, kazala je za Tuzlanski.ba Selma Delić, šef Biroa u Zavodu za zapošljavanje TK.

  Saznajemo da je u proteklih godinu dana posredstvom Službe za zapošljavanje putem zahtjeva za posredovanje ali i oglasa zaposleno ukupno 16,691 osoba.

  S druge strane, radnici iz hemijske industrije su najslabije traženi od strane poslodavaca.

  “U prijeratnom periodu ovdje je bila razvijena hemijska industrija, veliki broj osoba se školovao za ta zanimanja. Međutim, kako su ta preduzeća zatvorena, mi na evidenciji imamo osobe koje nisu tražene. U narednom periodu treba razmišljati o nekim programima prekvalifikacije i dokvalifikacije za te osobe.”, rekli su iz Službe za zapošljavanje TK.

  U proteklih godinu dana je sa evidencije odjavljeno sveukupno 8,412 osoba.

  “Sa evidencij Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona se odjavilo 4,019 osoba, zbog odlaska u inostranstvo. A 4,393 osobe je odjavljeno zbog nejavljanja. Vjerovatno je i dio tih osoba koje su odjavljene zbog nejavljanja isto tako otišao van zemlje.”, ističe Delić.

  Da je trend odlaska radne snage sa područja našeg kantona i dalje aktuelan, govori nam podatak da skoro svakog sata u prosjeku jedna osoba bude manje na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK.

  Na evidenciji je trenutno od ukupno 74,448 nezposlenih osoba, sa visokom stručnom spremom 4,833.

  Osobe ženskog spola preovladavaju u oba slučaja, gdje ih je ukupno 45.365 evidentirano, a sa visokom stručnom spremom je 3,602.

  Sa evidencije se odjavljuju osobe koje neopravdano odbiju posao

  “Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u FBiH i Pravilnikom o vođenju evidencija nezaposlenih osoba je predviđeno da ukoliko osoba neopravdano odbije ponuđeni posao se briše sa evidencije. U suštini ukoliko je to neopravdani razlog onda se osoba odjavljuje s evidencije, a postoje razni razlozi zbog čega osobe odbijaju posao.”, rekla je Delić. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje